IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери не постигнаха консенсус за висшите постове в ЕС

Обсъжданията ще продължат до официалното събрание на 27-28 юни

10:05 | 18.06.24 г.

Лидерите на Европейския съюз отложиха сключването на споразумение за разпределянето на висшите длъжности в блока през следващите 5 години. Това дава възможност за допълнителни преговори преди срещата на върха следващата седмица.

Очакваше се лидерите на 27-те държави членки на срещата в Брюксел да дадат политическа подкрепа на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия, на бившия португалски министър-председател Антонио Коща като ръководител на Европейския съвет и на естонския премиер Кая Калас като първи дипломат на ЕС.

На извънредната среща на лидерите от ЕС в понеделник обаче до споразумение не се стигна. Сега обсъжданията ще продължат преди официалното събрание на 27-28 юни, като тези трима кандидати остават водещи. Шарл Мишел, който в момента оглавява Европейския съвет, заяви, че лидерите са обменили мнения в рамките на това, което е "важен елемент" от процеса на вземане на решения. Той заяви, че лидерите имат колективното задължение да постигнат споразумение до края на месеца. Като важна предпоставка за консенсуса Мишел изтъкна единството на всички страни членки.

Протакането на преговорите обаче подхранва несигурността по отношение на ръководството на блока в момент, когато двете му най-големи държави - Германия и Франция, също изпитват проблеми с управлението у дома. Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо, но акцентира, че то може да не бъде постигнато преди изборите във Франция.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още