IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ кани партиите на преговори за експертен кабинет

Днес се очаква и президентът Румен Радев да обяви решението си кога ще свика новото 50-то Народно събрание

10:30 | 17.06.24 г.

Преговорният екип на ГЕРБ ще покани днес за среща политическите сили в новия парламент. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в първоначалните разговори за съставяне на правителство, като излъчи преговорен екип в състав: Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Предложението на първата политическа сила е за "експертен кабинет", а условието - да е с техния мандат, като премиерът, външният министър и министърът на отбраната да са от ГЕРБ-СДС. Самият Борисов няма да бъде кандидатът за министър-председател.

Председателят на ГЕРБ посочи, че има идея кого ще предложи за премиер, но според него не е коректно и в полза на преговорите останалите политически сили да разбират името му първо от медиите.

Днес се очаква и президентът Румен Радев да обяви решението си кога ще свика новото 50-то Народно събрание. Първото заседание на парламента вероятно ще бъде свикано тази седмица в сряда.

"В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. Оттук нататък отговорността е тяхна", коментира след изборите президентът Румен Радев.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още