IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин постави условия на Киев за започване на мирни преговори

Той призова Украйна да изтегли войските си от четири източни региона, които понастоящем са частично окупирани от Русия

18:02 | 14.06.24 г. 2

Руският президент Владимир Путин призова Украйна да изтегли войските си от четири източни региона, които понастоящем са частично окупирани от Русия, за да започнат мирни преговори. Путин заяви, че украинските сили трябва да се изтеглят от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в замяна на прекратяване на огъня от страна на руските войски.

В телевизионна реч пред служители на външното министерство в петък той поиска също така Украйна да се откаже от кандидатурата си за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор. Изявлението на Путин бе направено в навечерието на мирна конференция, организирана от Швейцария, която има за цел да насърчи украинските искания за изтегляне на руските войски от нейната територия и на която Русия не бе поканена.

Предложението му беше равносилно на призив към Украйна да предаде териториите си в замяна на мирни преговори - нещо, което Киев последователно отхвърля от нахлуването на Русия през февруари 2022 г. насам. "Веднага щом в Киев заявят, че са готови за такова решение и започнат реално изтегляне на войските от тези региони, а също така официално уведомят за отказа от плановете за присъединяване към НАТО, нашата страна незабавно, буквално в същата минута, ще изпълни заповедта за прекратяване на огъня и започване на преговори", подчерта Путин.

Самото правителство в Киев отказва да преговаря с Русия, докато Кремъл не напусне окупираните територии, заявявайки, че Русия ще се прегрупира и ще нападне отново Украйна, ако настоящата война бъде замразена.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
vocationa
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
ratten
преди 1 месец
не бива да прибързва с преговорите. има още бая укро-нацита за преработка в тор. и там каквото още влезе за цвят от наемниците. после вече може да има нови 70 години мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още