IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 договори сделка за заеми за Украйна за 50 млрд. долара

Те ще бъдат обезпечени с бъдещи приходи от руски държавни активи, които са замразени, след като Москва започна нашествие срещу Украйна през 2022 г.

11:30 | 14.06.24 г.

Лидерите на страните от Г-7 постигнаха споразумение да предоставят заеми на стойност 50 млрд. долара за Украйна. Те ще бъдат обезпечени с бъдещи приходи от руски държавни активи, които са замразени, след като Москва започна нашествие срещу Украйна през 2022 г.

Политическото споразумение беше основна тема в първия ден от годишната среща на върха на ръководителите на страните от Г-7 в Южна Италия. Президентът на САЩ Джо Байдън приветства новото споразумение за сигурност, плановете за 50 млрд. долара помощ за Украйна и разширените санкции срещу Москва като ясен сигнал към руския президент Владимир Путин, че САЩ и съюзниците им не отстъпват от подкрепата си за Киев. "Ще бъдем с Украйна, докато тя победи в тази война", заяви Байдън по време на пресконференция в Италия заедно с украинския президент Володимир Зеленски.

Байдън подчерта, че се придържа към решението си да не изпраща американски войски в Украйна и че не планира да позволи на Украйна да използва американско оръжие за нанасяне на удари по цели, разположени навътре в руската територия. Според него САЩ биха могли да помогнат най-много "не като изпращат американски войски да се бият в Украйна, а като предоставят оръжия и боеприпаси, разширяват обмена на разузнавателни данни, продължават да обучават храбрите украински войски и инвестират в отбранителната индустриална база на Украйна".

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още