IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕНП остава първа сила в новия Европейски парламент

7 формации минават 4% у нас

10:55 | 10.06.24 г.

Официалните резултати от изборите за Европейски парламент сочат историческа победа за крайнодясната Австрийска партия на свободата с 25,5%. Тя изпреварва с около един процентен пункт управляващата "Народна партия".

Според последните данни, обявени от ЕП, победител на евровота в Белгия е крайнодясната партия "Вламс беланг" с 13,92% от гласовете. Премиерът на Белгия Александър де Кро подаде оставка след поражението на неговата партия на изборите за Европейски парламент.

В Дания Социалистическата народна партия нанесе първо поражение на управляващата Датска социалдемократическа партия от 2019 година, след като получи подкрепата на 17,43% от гласоподавателите в страната на европейските избори вчера, сочат окончателните данни след пълното преброяване на гласовете.

Цели осем гръцки партии ще излъчат евродепутати, показват междинните резултати при преброени 97,71 процента от подадените гласове на изборите за Европейски парламент в Гърция в неделя.

Лидерите на политическите групи в ЕС ще се съберат във вторник на първата си официална среща след вота, обяви настоящият председател на Европейския парламент Роберта Мецола. Очаква се да се направи преглед на резултатите преди избора на нов председател на ЕК и да се определи пътна карта за съставянето на новия парламент. Мецола определи резултатите от евровота като знак на доверие от хората парламентът да продължи да води европейския дневен ред, но и като сигнал, че трябва да се стигне до хората.

Седем партии влизат в парламента у нас според междинните резултати. Според обработените досега данни в изборите за Народно събрание води ГЕРБ-СДС с 23,39%, втори са ДПС с 16,70%, ПП-ДБ имат 14,75%. На четвърто място е „Възраждане“ с 14,28%, на пето е „БСП за България“ - 6,78%. Шестата партия е ИТН с 6,37%, а седмата - "Величие" получава 4,96%.

Централната избирателна комисия публикува и междинните резултати от изборите за членове за Европейския парламент от България. По отношение на изборите за европарламент при обработени 35,69% протоколи на секционните избирателни комисии в районните избирателни комисии резултатите са следните: Най-много места за евродепутати ще излъчат ГЕРБ-СДС, следвани от ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“, ИТН и партия „Величие“.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още