IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ проучва рисковете, свързани с определен вид банково кредитиране

Регулаторният орган е представил на различни кредитори предварителни заключения относно забелязани недостатъци в бизнеса, известен като финансиране с ливъридж

21:39 | 05.06.24 г.

Европейската централна банка преразглежда начина, по който най-големите банки в региона отпускат заеми на компании за частни инвестиции на фона на нарастващата заплаха от корпоративни фалити.

ЕЦБ извършва задълбочена оценка, в която участват около дузина големи кредитори, за да се увери, че те определят подходящи вероятности за неизпълнение на задълженията по заеми, отпуснати на силно задлъжнели компании, които често са собственост на фондове за дялово участие, съобщиха запознати лица.

Отделно от това ЕЦБ събира данни от банките за общия размер на заемите, които са предоставили на дружества, свързани с фирми за изкупувания, в опит да разкрие потенциални рискове от концентрация.

Регулаторният орган е представил на различни кредитори предварителни заключения относно забелязани недостатъци в бизнеса, известен като финансиране с ливъридж. Това може да доведе до искания от страна на ЕЦБ някои банки да увеличат провизиите за потенциални кредитни загуби или да поддържат по-голям капитал, като и двете биха повлияли на рентабилността.

Повишаването на лихвените проценти от централните банки сложи рязък край на епохата на евтините кредити. Това повиши процента на неизпълнение на корпоративни задължения, особено за компании, които вече са силно задлъжнели, след като в продължение на десетилетие ниските лихвени проценти позволиха на много фирми за изкупуване да придобият тези компании при много високи оценки.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още