IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел: Путин може да злоупотреби с липсата на регулации за Telegram

„Telegram е проблем“, заяви Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия

16:26 | 04.06.24 г.

Владимир Путин и „други враждебни участници“ могат да злоупотребяват с липсата на регулация за платформата Telegram, за да разпространяват фалшиви новини в източните страни на Европейския съюз, предупреди висш комисар на блока.

„Telegram е проблем“, заяви Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността, пред телевизия Bloomberg. Тя уточни, че услугата „е особено активна в източните държави членки, където има рускоезично малцинство“.

По думите ѝ Telegram е „специален случай“, тъй като платформата твърди, че има само 42 млн. потребители в блока. Това е под прага от 45 милиона потребители, необходим за проверка съгласно новия Закон за цифровите услуги, който поставя предпазни клаузи за разпространението на вредни и незаконни материали онлайн.

Европейската комисия проверява дали цифрата е вярна. В случай че се окаже, че тя е повече от 42 милиона, ще трябва да разгледа задълбочено как работи Telegram“, коментира Йоурова.

Говорителят на Telegram Реми Вон заяви, че компанията спазва санкциите на ЕС. “Telegram не използва алгоритми за популяризиране на сензационно съдържание сред потребителите, които получават само информацията, за която изрично са избрали да се абонират”, допълни Вон.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още