IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия поглежда към френски уранови активи в Нигер

Руската "Росатом" е имала контакти с военните власти в Нигер относно придобиването на активи, които са собственост на компанията Orano

17:45 | 03.06.24 г.

Русия се опитва да придобие уранови активи в Нигер, притежавани от френска компания. Това е поредното предизвикателство към западните интереси в Африка. Руската "Росатом" е имала контакти с военните власти в Нигер относно придобиването на активи, които са собственост на компанията Orano.

Според западен дипломат, базиран в региона, разговорите вероятно са били съсредоточени върху разрешителните за добив. Според Световната ядрена асоциация през 2022 г. на Нигер се падат около 4% от световното производство от уранови мини.

„Русия засилва икономическите, дипломатическите и военните си връзки в Африка, включително след преврата в Нигер, и вижда в тази част на света стратегическа инвестиционна възможност“, казват анализатори.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още