IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с ново предупреждение към ЕС заради евентуалните мита

Пекин иска да преодолее икономическите и търговските търкания чрез диалог, заяви министърът на търговията Уан Уънтао

10:43 | 03.06.24 г.

Китай обвини Европейския съюз, че се опитва да „потисне“ китайските компании, и заяви, че ще предприеме действия, за да защити интересите си, докато блокът все повече се доближава до налагането на мита върху китайските електромобили.

Пекин иска да преодолее икономическите и търговските търкания чрез диалог и да избегне неконтролируема ескалация, заяви министърът на търговията Уан Уънтао на среща с китайския бизнес в Испания в събота, показва официално изявление. Той добави, че лидерите на Франция, Германия и ЕС са заявили, че желаят да избегнат търговска война.

„Ако ЕС не практикува това, което проповядва, и продължава да потиска китайските компании, Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да защити твърдо законните интереси на китайските компании“, се казва в изявлението.

ЕС започна множество търговски проверки срещу Пекин на основание антидъмпингови мерки и несправедливи субсидии, особено в сектора на чистите технологии. В началото на този месец блокът трябва да информира китайските износители на електромобили дали възнамерява да наложи мита и колко високи ще бъдат. Те могат да влязат в сила месец по-късно.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още