IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел вероятно няма да победи „Хамас“ преди края на годината

Много анализатори смятат, че „Хамас“ е по-устойчива, отколкото Израел е очаквал

14:28 | 30.05.24 г.

Израел вероятно няма да успее да победи „Хамас“ преди края на годината. Това заяви израелският съветник по националната сигурност Цачи Ханегби в интервю за телевизия Kan. Той коментира трудностите, пред които е изправена страната, за да постигне заявената си цел да унищожи ислямистката групировка.

„Имаме още седем месеца битка, за да постигнем това, което определяме като унищожаване на правителствения и военния капацитет на „Хамас“ и Ислямския джихад“, каза Цачи Ханегби.

Коментарите няма да допринесат за подобряване на настроението на държави посредници като САЩ и Катар, които настояват Израел и „Хамас“ да сключат споразумение за прекратяване на огъня, но преговорите са в застой. Белият дом заяви в сряда, че има „ново“ предложение, подписано от Израел, с надеждата да се предизвикат допълнителни преговори между двете страни.

Президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да постигне сделка за заложниците, заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. Войските са установили тактически контрол върху „коридора Филаделфия“ – маршрут, който минава по границата между Газа и Египет, и са открили около 20 тунела, минаващи под границата, заяви в сряда военен представител.

Макар че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху никога не е поставял срокове за т. нар. „пълна победа“, а Ханегби да казва, че за армията 2024 г. ще бъде година на боеве, много анализатори смятат, че „Хамас“ е по-устойчива, отколкото Израел е очаквал.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още