IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия нареди на "Газпром" да не изплаща дивидент за миналата година

В началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам.

10:57 | 21.05.24 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт.

Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам. Акциите на "Газпром" поевтиняха с повече от 5,5% на Московската борса, достигайки най-ниското си ниво от 10 октомври 2022 г. - скоро след като износът на енергийния гигант беше засегнат негативно от взривове, които повредиха три от четирите подводни тръбопровода на "Северен поток" към Германия.

"Газпром" претърпя загуба от около 7 млрд. долара за 2023 г. поради рязкото намаляване на продажбите на газ за Европа на фона на сериозни политически последици от руската инвазия в Украйна.

Европа беше най-големият пазар за продажби на "Газпром" до 2022 година.

Междувременно руското правителство отмени днес забраната за износ на бензин до 30 юни. В изявление се посочва обаче, че забраната ще остане в сила от 1 юли до 31 август.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още