IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намекна за ответни търговски мерки при задълбочаване на конфликта с Европа

„Европейските вина и млечни продукти могат да се окажат под кръстосан огън“, предупредиха от Китайската търговска камара към Европейския съюз

14:03 | 20.05.24 г.

Китай намеква, че може да предприеме ответни мерки при задълбочаване на търговския конфликт с Европа. Разследванията, които разтревожиха Пекин, накараха китайски фирми да се оттеглят от търгове за доставка на слънчева енергия в Румъния и влакове в България. Пекин намекна, че би могъл да предприеме ответни мерки срещу Европейския съюз в търговския спор, който показва признаци на ескалация по същия начин, по който ескалира спорът на Китай със САЩ.

Ако ЕС продължи да провежда разследвания на китайски фирми, тогава Китай „много вероятно ще трябва да предприеме серия от мерки, за да отвърне на удара“, се казва в публикация в акаунт в социалната мрежа, свързан с китайските държавни медии. ЕС разследва китайските субсидии в редица отрасли, като заплашва с мита за производителите на електрически автомобили и не допуска фирми до участие в търгове в областта на железопътния транспорт и енергетиката.

В съобщението, свързано с китайската държавна медия не се посочват никакви контрамерки, но се цитира адвокат, който отбелязва, че ЕС разчита на Китай като купувач на селскостопански стоки като вино и млечни продукти, както и на самолети. Китайската търговска камара към Европейския съюз повтори предупреждението, като заяви, че „европейските вина и млечни продукти могат да се окажат под кръстосан огън“.

Действията на Китай в тези области вероятно ще имат ограничено икономическо въздействие, тъй като тези отрасли съставляват само около 3% от китайския внос от Европа през изминалата година.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още