IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин обеща да отговори на допълнителните американски мита срещу китайски стоки

САЩ трябва незабавно да коригират погрешните си действия и да отменят допълнителните тарифни мерки, се казва в изявление на Министерството на търговията

16:24 | 15.05.24 г.

Китай разкритикува действията на администрацията на Байдън за увеличаване на американските мита върху широк спектър от китайски вносни стоки, като обеща да предприеме собствени действия, без да посочва конкретика.

"САЩ трябва незабавно да коригират погрешните си действия и да отменят допълнителните тарифни мерки срещу Китай", се казва в изявление на Министерството на търговията. Президентът Джо Байдън повишава митата върху вноса от Китай, включително полупроводници, слънчеви клетки и критични минерали, като ставките варират от 25% за батерии до 100% за електромобили.

Китай нарече допълнителните мита "политическа манипулация", тъй като този ход идва преди изборите в САЩ тази година. В търговията днес някои китайски акции поевтиняха след новината. Акциите на регистрираната в Шънджън компания BYD, лидер в производството на електрически превозни средства в Китай, отстъпиха с 1,7%.

На брифинг във вторник следобед говорител на китайското посолство заяви, че обвиненията за свръхкапацитет на Китай са "фалшив разказ", целящ да попречи на икономиката на страната.

Той похвали китайския производствен сектор като просто по-конкурентоспособен, иновативен и ефективен. "Искаме да кажем на нашите американски колеги, че обвинявайки другите, няма да станеш по-конкурентоспособен", изтъкна говорителят.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още