IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия има от какво да се притеснява, ако Южна Корея влезе във войната

Индийска фармацевтична компания е дала достъп на Русия до изкуствен интелект

07:52 | 28.10.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия има от какво да се притеснява, ако Южна Корея се включи във войната в Украйна, пише Business Insider. През годините Сеул е натрупал сериозен арсенал, а и страната е един от водещите производители на оръжия, включително зенитни системи и системи за противовъздушна отбрана, които могат да помогнат на Киев да се защити от едни от най-ефективните оръжия на руснаците в последните месеци - авиационните бомби.

Южна Корея може да предложи още гаубици, танкове и системи за залпов огън.

По Конституция страната няма право да изпраща оръжия и боеприпаси за воюващи държави, нещо което Южна Корея избягва чрез доставки за трети страни (основно артилерийски запаси), които в крайна сметка стигат до Украйна. Но при заплаха за националната сигурност, каквато в Сеул разглеждат включването на севернокорейските войски във войната, страната може да вземе допълнителни мерки, включително и на свой ред да изпрати войски в Украйна.

Руското Министерство на външните работи вече предупреди Сеул да не се намесва във военните действия. Руският президент Владимир Путин потвърди присъствието на севернокорейците в Русия с думите, че разпространяваните сателитни снимки са "нещо сериозно", но без да коментира целите им.

Представители на Южна Корея ще представят днес (28 октомври) своето виждане за участието на севернокорейските войски във войната на Русия в Украйна пред НАТО, съобщават от пресслужбата на Алианса. В срещата ще участват и посланиците на страните партньори на НАТО от Тихоокеанския регион, сред които и Австралия, Япония и Нова Зеландия.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски отбеляза вялата реакция на западните партньори на участието на Северна Корея във войната, което е фактическо разрастване на конфликта. "На Украйна ще ѝ се наложи да воюва със Северна Корея в Европа", отчете още той.

Опасенията на Сеул са свързани с възможностите, които Русия ще предложи на Северна Корея в замяна на подкрепата за войната и бойния опит, който ще натрупат севернокорейските войници. 

По информация на военното разузнаване на Украйна от прихванати разговори на руски военни, севернокорейските войници се извозват тайно в камиони с гражданска регистрация към Курска област.

Русия е използвала повече от 1100 авиационни бомби само за миналата седмица

Само за миналата седмица Русия е изстреляла повече от 1100 авиационни бомби, което представлява увеличение спрямо средното в предишни месеци - около 700-800 на седмица. Отделно руснаците са използвали и повече от 560 дрона, както и 20 ракети от различни видове, сочат още данните на властите.

На този етап Украйна няма противодействие на авиационните бомби, останали още от Втората световна война. С евтина модернизация - крила и сателитно насочване, те се превърнаха в най-ефективното оръжие на руснаците, разбивайки позиции на фронта  и разрушавайки изцяло цели градове.

Успеваемостта на украинските Военновъздушни сили (ВВС) по отношение на дроновете и през миналата седмица остава висока - 90-95%.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщава за нови 184 авиационни бомби през миналото денонощие, което е рекорден брой за последните месеци. Руснаците са използвали още и над 800 дрона камикадзе по позиции на фронтовата линия и 4400 артилерийски обстрела, което е около средното за последните седмици.

Русия запазва фокуса си на бойните действия на източния фронт

Руските военни запазват фокус на бойните действия на източния фронт - най-активни са боевете в Курахивското направление (37) и към Покровск (27), където  основната цел са опитите за обкръжение и превземане на Селидове, продължаващи повече от два месеца. Руските военни методично унищожават високите сгради в града и напредват към центъра, придвижвайки се основно с пехота и рядко с бронирана техника. Геолокализирани данни показват, че руският флаг вече се вее над сградата на градския съвет в центъра на Селидове.

Според данни на военни анализатори в това направление са съсредоточени 70 хил. руски войници и 15 хил. резерви.

Критично е положението в Купянск, където руснаците опитват да блокират логистичните линии край Пищане, пише украинският Център за отбранителни стратегии. Настъплението на руснаците е спряно и ограничено от втората отбранителна линия.

Активни са бойните действия още и около Лиман. В тези четири направления са съсредоточени 110 от общо 144 бойни действия през миналото денонощие.

Украинците укрепиха своите позиции в Торецк и ВСУ съобщава за шест атаки в това направление. Руснаците владеят към 25% от територията на града, сочат данните на Института за изучаване на войната.

Продължава операцията на украинците в Курска област и геолокализирани данни показват напредък около Олговка (на изток от Коренево) и към Колмаков (на изток от Суджа). Руското Министерство на отбраната  съобщава за украински атаки към Зелений шлях, Новоивановка, Дарино, Погребки, както и към Пехово. Руснаците напредват към Мортиновка. През миналото денонощие руснаците са обстреляли позициите на украинците в областта с 42 авиационни бомби.

Украинските части, защитаващи Харковска област, съобщават, че повече от половината артилерийски снаряди, използвани в района, са севернокорейски. Качеството им не е добро - често не достигат целта си или не се взривяват в точния момент. Руските атаки през миналото денонощие в областта са четири - към Вовчанск, който по данни на украинските военни вече е почти изцяло разрушен след обстрелите.

Данните на Военноморските сили показват, че все още в Черно и в Азовско море няма руски кораби на бойно дежурство. В Средиземно море са два - и двата са ракетоносители с общ потенциален залп от 24 ракети "Калибър".

Сводката на Военновъздушните сили на Украйна показва отново няколко вълни на атакуващи бойни дронове в нощните часове, но информацията още се обобщава. От 1 септември до 28 октомври е имало само една нощ без атаки към Украйна.

Дронове отново атакуват дестилерии в Русия

Руски завод за производство на спирт отново е под прицела на дронове във Воронежка област, става ясно от публикация на  областния управител Александър Гусев в Telegram. Той съобщава за попадения в две промишлени предприятия, като в едното има само щети по покрива, без възникване на пожар. Кадри в социалните мрежи показват голям пожар в завода за производство на спирт "Этанол спирт" в село Красное.

Местни жители съобщават за още един пожар във Воронежка област - в село Анна, където се намира завод за производство на спирт и петролна база "Аннанефтепродукт". Разстоянието между Анна и Красное е около 50 км.

Данните на Гусев са за 10 унищожени дрона над Воронежка област, но Министерството на отбраната на Русия съобщава за само един в своята сводка. През нощта са унищожени 21 дрона, като основната част от тях (13) - над Белгородска област.

Местни жители съобщават и за атаки с дронове по окупирания от руснаците през 2014 година Крим. Чути са силни взривове в Джанкой, Симферопол и Гвардейск, където се намира военно летище, но още няма информация за възможни поражения, или става въпрос за работата на ПВО на руснаците.

Индийска фармацевтична компания е дала достъп на Русия до изкуствен интелект

Русия е купила 1111 сървъра на Dell, модел PowerEdge XE9680, съдържащи чипове на Nvidia или AMD за изкуствен интелект - технологии, поставени в списъка със забранени стоки за доставка в Русия на САЩ и ЕС. Доставката е извършила индийската фармацевтична компания Shreya Life Sciences, съобщава Bloomberg.

Според публикацията индийската компания не за първи път доставя иновативни технологии в Москва, защото търговията с Русия не е ограничена от индийското правителство. Dell съобщава, че не доставя директно свои продукти в Русия още от пролетта на 2022 година. Nvidia и AMD също посочват, че уведомяват своите клиенти да спазват международните правила за търговия.

Две руски компании са купили сървърите за сумата от 300 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 28.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 12
гъбко
преди 2 часа
И на който му е интересно, наричат го "пътят на смъртта", намира се в курска област в ру33ията, гробище за над 40 бойни ру33иски машини от всякакъв вид. Прииждат нехopа от блатата, а украинците ги отстрелват като капачки на цирково стрелбище. Спорен и весел ден друзя антиваксъре-газовици-фронтоваци. Фърляйте по едно око на ЕСО. Ето и клипчето - https://***.youtube.com/watch?v=k9FFoie7Ei8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
гъбко
преди 2 часа
Вчера пак рекордни цифрички, 100 камиона за скрап, а в АвтоВАЗ са получили 1680 кутии с бяла боя, государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка. Педро скъзито да ни информира немедленно , тия сървър Dell (и да провери правописа също) имат ли скъзита (пише се SCSI за който не знае, прозззто ние профитата се изрзяваме малко по-профи), едва ли са колкото на един зименс, но все пак да си знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 15
Алехандро
преди 2 часа
300 млн. за чипове и сървари, успили да си осигурят?! Бухахаха! Цивилизацията отделя не милиарди, а ТРИЛИОНИ, за ИИ, а нацистката росшайка като апаш, се чуде от къде кво да гепне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още