IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Терористи нападнаха едно от предприятията на военната индустрия в Турция

Атакувано е предприятието TAI, свързано с производството на хеликоптери и дронове, разпложено край Анкара

19:02 | 23.10.24 г. 1
Снимка: TAI
Снимка: TAI

Трима въоръжени са нападнали едно от предприятията на военната индустрия на Турция -Turkish Aerospace Industries (TAI), разположено край столицата Анкара. При атака има трима загинали и 14 пострадали, съобщава вътрешният министър Али Йеликая в социалната мрежа X. Той посочва още, че двама от терористите вече са ликвидирани. Вътрешният министър потвърждава, че става въпрос за терористична атака без да дава повече подробности и допълва, че в момента се извършва операция за неутрализирането на третия нападател

Турското издание Sabah допълва, че е взривена входната врата на предприятието и след това са се чули серия от взривове и изстрели. Bloomberg съобщава, че част от работниците са взети за заложници, но други са успели да се укрият в убежища в завода.

Според CNN Turk към района са изпратени голям брой полицейски и медицински екипи и службите за специални операции. Телевизионният канал допълва, че предприятието е свързано с разработка на хеликоптери и дронове. Има данни и за изпълнение на проекти за модернизация на изтребителите F-16.  

По решение на медийния регулатор турските медии спряха излъчванията от мястото на атаката и премахнаха видеата. Властите поясняват, че това се прави с цел да не бъдат популяризирани терористични атаки в страната.

Една от първите международни реакции на атаката е на генералния секретар на НАТО Марк Рюте, който заяви своята подкрепа за Турция. "Категорично осъждаме всички форми на тероризъм", заяви той и посочи, че НАТО застава зад своя член.

Рюте е на посещение в Естония и по-рано днес посети военна база, става ясно от публикация на сайта на организацията.

Президентът на Турция РеджепТайп Ердоган е на срещата на БРИКС в Казан. Той осъди нападението по време на изявления след срещата си с руския си колега Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
wart
преди 2 дни
Това е по скоро работа на ЦРУ и на Англичаните само те са способни на нещо подобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още