IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европарламентът е одобрил заем за 35 млрд. евро за Украйна

Той ще се изплаща с приходите, генерирани от замразените активи на централната банка на Русия на територията на ЕС

15:58 | 22.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският парламент (ЕП) е одобрил заем в размер на 35 млрд. евро за Украйна, който ще бъде изплатен с приходите, генерирани от руските замразени активи, съобщават от пресслужбата на Парламента.

Заемът е одобрен с 518 гласа „за“, 56 гласа „против“ и 61 гласа „въздържал се“, допълва се в съобщението.

Сега Съветът на ЕС трябва да приеме мярката с писмена процедура. Регламентът ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Този заем представлява частта на ЕС от договорения през юни миналата година пакет на Г-7 за предоставяне на финансова подкрепа на Украйна в размер до 50 млрд. долара (приблизително 45 млрд. евро).

Окончателната сума, която ЕС ще предостави, може да бъде по-малка. Това ще зависи от размера на заемите, предоставени от другите партньори от Г-7, поясняват от Парламента.

Механизмът за сътрудничество в областта на заемите за Украйна - новосъздадена рамка, ще предостави на Киев бъдещите приходи от замразените активи на Руската централна банка, намиращи се в ЕС. Тези средства ще помогнат на Украйна да обслужи и изплати заема за макрофинансова помощ от ЕС, както и заемите от другите партньори от Г-7.

Средствата по механизма могат да се използват за обслужване и погасяване на заеми, но Киев може да ги разпределя и по свое усмотрение по линия на макрофинансовата помощ, посочват още от ЕП.

Новите средства ще бъдат изплатени до края на 2025 г. Заемът е обвързан с непрекъснатия ангажимент на Украйна да поддържа ефективни демократични механизми, да спазва правата на човека и с други политически условия, които ще бъдат определени в меморандум за разбирателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Алехандро
преди 3 дни
Тва, ясно, а с онези аналогомите от Брикс - кво стана? Как се казва новата валута - Ибрикс!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още