IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бивш шеф на "Роскосмос": Дронове смениха "адресната регистрация" на Черноморския флот

Украйна откри западни компоненти и в севернокорейските ракети, Киев отново е под масиран обстрел с дронове

07:50 | 21.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Военнопромишленият комплекс на Русия се управлява от "непрофесионалисти", смята бившият ръководител на Федералната космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, днес назначен от Москва за губернатор на Запорожката област. В интервю за "Московски комсомолец" той коментира, че липсата на професионално управление спира навлизането и развитието на новите технологии.

Рогозин препоръчва атаки по системите за блокиране на радиосигналите с авиационните бомби, както и да бъдат предоставени повече средства за радиоелектронно заглушаване за окопите. Бившият ръководител на "Роскосмос" препоръчва на руската армия да бъдат създадени нови военни части, които да отговарят за развитието и използването на безпилотни летателни средства по подобие на украинската армия и припомня, че на Черноморския флот се е наложила смяната на "адресната регистрация" заради ударите с дрон. 

След масирани атаки с дронове и ракети Русия изтегли повечето си кораби от окупирания Крим към пристанището в Новоросийск. Исторически базата на руския Черноморски флот е в Севастопол. Военноморските сили на Украйна (ВМС) съобщават за само един кораб на бойно дежурство в Черно море към 6 часа на 21 октомври, който не е ракетоносец. Липсват кораби на дежурство в Азовско море. В Средиземно море има три кораба, носители на ракети "Калибър" с общ потенциален залп от 28 ракети.

Руски военни анализатори все по-открито критикуват използването на специализирани части на предни позиции - става въпрос не само за оператори на дронове, но и сапьори, военни медици и инженерни войски, които не са добре обучени, за да влизат в директни сблъсъци.

И в севернокорейските ракети Украйна откри западни части

И в севернокорейските балистични ракети KN-23/KN-24 украинските власти са установили наличието на западни части, които са произведени наскоро, написа в социалната мрежа Х украинският министър на външните работи Андрий Сибиха.Той призова западните държави да засилят контрола на санкциите, въведени срещу Северна Корея от години.

Украйна често съобщава за намерени западни компоненти в руските ракети и дронове, изстреляни към нейната територия, въпреки санкциите върху военнопромишления комплекс.

Северна Корея от месеци предоставя артилерийски снаряди и балистични ракети за Русия, а преди дни южнокорейското разузнаване потвърди опасенията, че Пхенян изпраща свои военни части в Русия, които да бъдат включени във войната срещу Украйна. Според тази информация се подготвят към 12 хил. военни, а 1500 елитни севернокорейски военни вече са във Владивосток. Тези данни са подкрепени от сателитни снимки и видеа от Русия, посочват от Сеул.

Украинският президент Володимир Зеленски също обърна внимание на севернокорейската подкрепа за Русия в своето вечерно обръщение за 970-ия ден от началото на пълномащабната война. "Благодарен съм на лидерите и представителите на държавите, които не затварят очи и говорят открито за военното сътрудничество, което води до разширяване на военните действия, за оръжията, които Северна Кория доставя на Русия, за това какво Русия може да даде на Пхенян в замяна на тази подкрепа", отбеляза той.

Зеленски: Има позитивни сигнали за плана за победата от партньорите

През тази седмица си осигурихме подкрепата от партньорите от Франция, Литва и "северните партньори" (Швеция, Финландия, Дания и Норвегия), има и позитивни сигнали от САЩ, каза още Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. Той  уточни, че работна група от Вашингтон ще пристигне в Киев, за да обсъдят предложенията.

През уикенда френското издание Le Monde съобщи, позовавайки се на свои източници, че американският президент Джо Байдън вече е склонен да се съгласи с първата точка на плана на Зеленски - изпращане на покана за членство в НАТО. Това обаче би се случило, ако кандидатът на демократите Камала Харис спечели изборите на 5 ноември.

Министърът на отбраната на Франция Себастиен Лекорню също отбеляза в интервю за френски медии, че Париж ще подкрепи украинското искане, ако има съгласие от САЩ.

Русия е в очакване на офанзива в Херсонска област

Руски военни части около Олешки в окупираните части на Херсонска област са в готовност в очакване на атака на украинските военни, съобщават от украинското партизанско движение "Атеш", позовавайки се на свои източници. В своя канала в Telegram те публикуват снимка с разрушения по стратегически мост над р. Конка.

Една от версиите за разрушението, е че руснаците са взривили съоръжението, за да блокират евентуална офанзива в тази част на фронтовата линия. Бойните действия се съсредоточиха на източния фронт - в Донецка област и регионът е относително спокоен. През есента на 2022 година украинците успяха да изтикат руснаците на левия бряг на Днепър и да освободят Херсон.

В социалните мрежи се появиха и видеа с обстрел на руски позиции в Кинбурнската коса - пясъчна ивица в Черно море, част от защитена теротия на парк "Белобрежие на Святослав". Мястото е удобно за огневи позиции към пристанището в Миколаев.

Руски и украински военни кореспонденти съобщават и за поредния удар по пристанищната инфраструктура на Одеса в неделя (20 октомври).

Лошото време спира атаките в някои части на фронтовата линия

Заради лошото време бойните действия в Сиверския регион са спрели, съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW). ВСУ обаче отбелязва, че се усилват обстрелите с авиационни бомби - през миналото денонощие са използвани поне 11 по позиции на украинците.

Данни сочат, че в много региони започва т.нар. "распутица" - когато пътищата стават трудно проходими заради обилни валежи и кал, което ограничава движението на бронирана техника. Украинските военни анализатори съобщават, че по тази причина руските военни се придвижват напред с малки пехотни части под прикритието на артилерия и бойна авиация.

ВСУ отчита още тактиката  с усилване на обстрелите с авиационни бомби на фона на малък брой атаки и към Часов яр (2 атаки и 4 авиационни бомби), както и към Торецк. Интензивни са боевете и около Лиман и Купянск.

Най-горещите точки остават около Покровск, където през миналото денонощие са регистрирани 46 атаки с главна цел Селиводе, както и Курахивското направление, където са регистрирани 59 атаки към Водяне, Хирник и Новодимитровке.

Общо в тези зони са регистрирани към 140 от общо 197 директни сблъсъка. ВСУ съобщава и за 78 въздушни удара, при които са използвани 135 авиационни бомби и над 1400 дрона камикадзе.

Продължава операцията в Курска област и геолокализирани данни показват укрепване на позициите на украинците в Суджа и напредък към Черкаское поречнойе. Руски военни кореспонденти опровергават информациите за връщането на контрола в Любимовка и Плехово, което беше съобщено преди дни. Украински военни коментират, че ситуацията е много динамична и позициите се менят буквално с часове.

Русия все по-активно използва авиационни бомби и по собствените си населени места - през  миналото денонощие са 72, данните за събота бяха за 78 авиационни бомби, изстреляни от руски бойни самолети по Курска област.

Киев отново е под атака с дронове

Пет часа продължи въздушната тревога в Киев през нощта срещу 21 октомври, съобщават местните власти. Столицата е атакувана с дронове от различни посоки, като отломки са повредили електрически кабел в един от районите. От Киевската военна администрация съобщават за десетина дрона, унищожени над града без данни за пострадали с минимални щети (счупени прозорци) в града.

Военновъздушните сили на Украйна съобщават за поредната атака с дронове по цялата територия на Украйна и пуск на авиационни бомби над Сумска област в ранните часове на деня. Въздушната тревога в много части от страната продължи и в сутрешните часове с обявена заплаха за балистични ракети, изстреляни от Крим, както и авиационни бомби по Сумска област. Към 10 часа на 21 октомври от ВВС уточняват, че 10 дрона все още са във въздушното пространство на Украйна, като са изстреляни общо 116 дрона. Към този момент 45 дрона са прихванати и неутрализирани със средствата за радиоелектронна борба и още 59 - унищожените от противовъздушната отбрана (ПВО). Има данни и за няколко попадения по гражданската инфраструктура, посочват още от ВВС.

В ранните часове на деня Русия е изстреляла и балистична ракета "Искандер -М", както и две ракети Х-31 и Х-35, които също са достигнали целите си.

По данни на властите в страната за изминалата седмица Русия е изстреляла по територията на Украйна повече от 800 авиационни бомби и над 500 бойни дрона (Shahed). От началото на годината по територията на Украйна са изстреляни над 6100 дрона. По данни на военни анализатори, цитирани от CNN, от началото на година територията на Русия е обстреляна над 7000 пъти - с ракети, дронове, артилерия, бомби и други.

Резултатите от мащабната атака с дронове в Русия през уикенда

В нощта срещу 20 октомври Министерството на отбраната на Русия съобщи за повече от 100 унищожени дрона над страната. Ведомството не дава информация за попадения и щети, но местните власти съобщават в Telegram за попадения в промишлената зона на Дзержинск, Нижегордска област, където се намира един от най-големите заводи за производство на промишлени експлозиви. Предприятието е в санкционните списъци на Европейския съюз, САЩ, Япония, Швейцария, Украйна и Великобритания

Жители съобщават в социалните мрежи за взривове и пожар на мястото, където се намира заводът. Въоръжените сили на Украйна също съобщиха за успех на мисията. Попадения има и по авиобазата "Липецк - 2", където са позиционираин самолети МиГ-31 и Су-34.

Според данните на руското Министерство на отбраната над Нижегородска област са унищожени осем дрона. Най-голям е броят на свалените дронове над Курска област (43), както и над Липецка (27) и Орловска област (18). Това е една от редките толкова масови атаки с дронове по цели на територията на Русия. В края на септември беше регистрирана и най-интензивната досега - със 125 унищожени дрона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
гъбко
преди 4 часа
Зловещите падащи отломки нацелили барутарница на блатните. Мдаа, добре че сменяме тези безполезни ПВОта С300 с нови и модерни. Очевидно и украинците вече не ги искат. Некво поредно шефче от русНАЦИстките нефтодобивни компании тренирало бънджи без въже. Хихи, самоизяждат се гнuдите! Прелест! А вчера своеобразен рекорд, в АвтоВАЗ са доставили 1710 кутии с бяла боя, государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка! Всичко върви по планЪт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още