IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дрон е нанесъл удар по имот на Нетаняху в Северен Израел

Няма пострадали от атаката, посочват израелските военни сили

12:00 | 19.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Удар с дрон е бил нанесен по имот на Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, заяви говорител, цитиран от Ройтерс, добавяйки, че израелският премиер не е бил в сградата по това време.

По-рано израелските военни съобщиха, че дрон е бил изстрелян от Ливан и че е ударил сграда. Не става ясно каква е сградата.

Няма пострадали от атаката, добавят от силите за отбрана.

Още два безпилотни летателни апарата, преминали на израелска територия, са били прихванати.

Полицията казва, че са чути експлозии в Цезария, крайбрежен град, където Нетаняху има ваканционен имот.

Отговорността за атаката с дрон за момента не е поета от ливанската групировка „Хизбула“, която се сражава с Израел от миналия октомври, или от някоя друга въоръжения организация в региона.

Междувременно върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че палестинското ислямистко движение „Хамас“ ще продължи да съществува въпреки смъртта на своя лидер Яхия Синуар, убит по време на израелска военна операция.

"Загубата му със сигурност е болезнена за фронта на съпротивата" срещу Израел, "но тя съвсем няма да спре с мъченическата смърт на Синуар", подчерта аятолах Хаменей.

Иран не признава държавата Израел, която е негов заклет враг, и след Ислямската революция от 1979 г. превърна подкрепата за палестинската кауза в един от стълбовете на външната си политика.

Синуар, който дълго време беше в сянка, преди да застане начело на "Хамас", е смятан за архитект на безпрецедентната атака на палестинското ислямистко движение срещу Израел на 7 октомври 2023 г., довела до кървав конфликт, който заплашва да обхване целия регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 19.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още