IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Байдън предлага на Израел и морков, и тояга в края на мандата си

Малко вероятное САЩ да намалят военната си подкрепа за Тел Авив, ако конфликтът с Иран се задълбочи

15:33 | 17.10.24 г. 1
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

В последните си месеци на поста президентът на САЩ Джо Байдън сигнализира желание да използва военната помощ на САЩ за Израел едновременно като морков и тояга, за да повлияе на конфронтацията между Тел Авив и подкрепяните от Иран паравоенни групи в региона, пише Ройтерс.

Този подход засилва участието на Вашингтон във вземането на решения в Израел седмици преди президентските избори в САЩ. Не е ясно обаче дали това ще помогне за постигането на целите на Байдън, включително предотвратяване на по-широк регионален конфликт и насочване на Израел към преодоляване с все по-тежката хуманитарна ситуация в Газа, казват експерти, цитирани от агенцията.

Администрацията на Байдън обяви в неделя, че ще изпрати около 100 войници в Израел, както и усъвършенствана американска противоракетна система. Решението се взима на фона на вероятността властите в Израел да осъществят ответна атака срещу Техеран след иранския ракетен удар на 1 октомври.

Администрацията на Байдън е изпратила и писмо на Израел в неделя, в което предупреждава, че Тел Авив трябва да предприеме стъпки през следващия месец за подобряване на хуманитарната ситуация в Газа. Ако това не бъде направено, може да се стигне до ограничения на американската военна помощ.

Публично официалните лица на САЩ казват, че привидно противоположните ходове се вписват в дългогодишните политики, които имат за цел както да осигурят отбраната на Израел, така и да се застъпят за защита на цивилните във войната в Газа.

Настоящи и бивши длъжностни лица признават в лични разговори обаче, че САЩ увеличават участието си в израелската стратегия, макар че Байдън е вече с единия крак извън Белия дом.

Тел Авив се съпротивлява на съветите на Вашингтон и причинява доста политически затруднения на администрацията на Байдън, която е изправена пред натиск от някои либерални активисти в Демократическата партия да използва лостовете на САЩ в Израел.

Арън Дейвид Милър, старши научен сътрудник във фондацията Carnegie Endowment for International Peace, казва, че подходът на администрацията на моркова и тоягата „предполага, че в момент, когато може и да не смятате, че администрацията е толкова активна … че те ясно мислят и действат“. Той предупреждава обаче, че е малко вероятно Вашингтон да намали военната си подкрепа за Израел, ако конфликтът с Иран се задълбочи.

„Докато се доближаваме до възможността за тежка и сериозна ескалация, за мен е почти немислимо тази администрация да може да обмисли нещо като сериозно ограничение на военните системи“, посочва той.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби коментира пред репортери, че писмото, което от Вашингтон са изпратили на Тел Авив, не е "замислено като заплаха", но изглежда израелците го приемат сериозно. Израелски представител във Вашингтон коментира, че „писмото е получено и се преглежда щателно от израелските служители по сигурността“.

От Израел междувременно обявиха, че 50 камиона с хуманитарна помощ са преминали в северните райони на ивицата Газа от Йордания.

Байдън даде приоритет на защитата на Израел, откакто бойци на групировката „Хамас“ предизвикаха войната, като убиха около 1200 души в южните райони на Израел при неочаквана атака, осъществена на 7 октомври 2023 г. Той отказа да спре потоците от оръжия към Израел, с изключение на някои видове бомби, въпреки протеста на колегите си демократи.

Администрацията през април поиска по-добра защита на цивилните и хуманитарните работници в Газа, което според американски служители е довело до увеличаване на потоците от помощи към територията.

Писмото от неделя обаче изглежда е най-ясният ултиматум към правителството на Бенямин Нетаняху от началото на конфликта в Газа. В него се очертават конкретни стъпки, които Израел трябва да предприеме в рамките на 30 дни, включително позволяване на минимум 350 камиона с помощи на ден да влизат в анклава. Това отваря вратичката за ограничаване на военната помощ за Израел, ако Тел Авив продължава да спира доставките на помощи в Газа, посочва  Джон Раминг Чапъл, застъпник и правен съветник в Center for Civilians in Conflict.

Нетаняху свика спешна среща в сряда, за да обсъди разширяването на хуманитарната помощ за ивицата Газа, което подсказва, че Израел вероятно ще увеличи помощите.

Решението за изпращане на системата за отбрана THAAD е също толкова важна стъпка, казват анализатори. Това е в съответствие със стратегията за предлагане на близка военна подкрепа на израелците с цел да се повлияе на начина, по който провеждат военни операции.

Бивш служител на отбраната описа разполагането като "промяна на парадигмата" предвид дългогодишната доктрина за сигурност на Израел да се защитава сам. Това също повишава потенциално залозите за САЩ.

Близкият изток напрегнато очаква отговора на Израел на ракетната атака по-рано този месец, която Техеран извърши като отмъщение за военната ескалация на Израел в Ливан. Байдън се противопоставя на идеята за израелски удари по ядрени обекти на Иран и изрази загриженост относно удар по енергийни обекти.

„Това вероятно е морковът, с който Вашингтон се опитва да убеди израелците да не прекаляват. И – знаете ли, никой не изпраща актив за няколко милиарда долара без никакви условия“, коментира Томас Карако, директор на проекта за противоракетна отбрана в Center for Strategic and International Studies.

Белият дом не е отговорил директно на въпроси дали изпращането на THAAD в Израел е част от сделка израелците да се съгласят да не удрят ирански петролни или ядрени обекти.

Все пак в писмото е даден 30-дневен срок на Израел да изпълни исканията на САЩ, като този срок изтича след изборите в страната. Това дава възможност на Нетаняху да реши доколко трябва да се съобрази, особено ако кандидатът на Републиканската партия, с когото е близък, бившият президент Доналд Тръмп, победи демократа Камала Харис и се върне в Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
*Байдън предлага на Израел и морков, и тояга в края на мандата си* - Нетаняху изглежда не е забелязал, защото избра THAAD и някои други екстри от премиум-сегмента на Пентагона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още