IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС санкционира по 7 физически лица и компании от Иран заради ракетите за Русия

Мерките обхващат три ирански авиолинии, две фирми за доставки, производители на гориво, заместник-министъра на отбраната Сейед Хамзех Галандари и др.

14:26 | 14.10.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел санкции срещу седем физически лица и още седем компании заради прехвърлянето на ракети и дронове от Иран на Русия.

Това решение следва указанието на Европейския съвет от март 2024 г., че ако Иран прехвърли балистични ракети и свързани технологии на Русия за използване срещу Украйна, ЕС ще бъде готов да отговори бързо, включително с нови и значителни ограничителни мерки, посочва се в съобщение на институцията.

Мерките обхващат три ирански авиолинии (Saha Airlines, Mahan Air и Iran Air) и две фирми за доставки. Компаниите са отговорни за трансфера и доставката, чрез транснационални мрежи за доставки, на произведени от Иран дронове и свързани компоненти и технологии за Русия, които се използват във войната в Украйна.

Санкционирани са и две компании, които произвеждат гориво, използвано за изстрелване на ракети.

Ограничителни мерки ЕС налага и на заместник-министъра на отбраната на Иран Сейед Хамзех Галандари, представители на Корпуса на ислямската революционна гвардия, управляващите директори на листнатите в ЕС компании Iran Aircraft Manufacturing Industries (HESA) и Aerospace Industries Organisation (AIO) и др.

Физическите и юридически лица подлежат на замразяване на активи и забрана за пътуване до ЕС. Замразява се и предоставянето на средства или икономически ресурси, пряко или косвено, на или в тяхна полза, посочват от Съвета на ЕС.

Съответните правни актове са публикувани в Официален вестник на Европейския съюз.

В своите заключения от 21-22 март 2024 г. Европейският съвет заявява, че ако Иран прехвърли балистични ракети и свързани технологии на Русия за използване срещу Украйна, след като снабдява руския режим с безпилотни летателни апарати за атаки в Украйна, ЕС ще реагира в координация с международните му партньори при прехвърляне на балистични ракети.

Освен това се посочва, че достъпът на Русия до чувствителни артикули и технологии с бойно значение трябва да бъде ограничен до максималната възможна степен, включително чрез насочване към субекти в трети държави, които позволяват заобикаляне на западните санкции.

На 14 май 2024 г. Съветът разшири обхвата на рамката на ЕС за ограничителни мерки с оглед на военната подкрепа на Иран за войната на Русия в Украйна, така че да обхване дронове и ракети и подкрепата на иранската програма за дронове и ракети за въоръжени групи и образувания в Близкия изток и региона на Червено море. Впоследствие рамката беше удължена до 27 юли 2025 г. и ще продължи да се преразглежда всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още