IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Части от защитата на Кримския мост се носят по течението край бреговете на Керч*

F-16 тръгнаха на лов, коментират руски военни кореспонденти за свален Су-34 през уикенда

07:31 | 14.10.24 г. 5
Снимка: Misha Friedman/Bloomberg
Снимка: Misha Friedman/Bloomberg

Части от защитните съоръжения на Кримския мост се носят по течението в Керченския залив, съобщава "Свободна Европа" и публикува снимки на отломките. Става дума за баржите, които през лятото руснаците активно разполагаха край основите на моста, пазейки го от морски дронове. Множество сателитни снимки показаха изграждането на няколко защитни линии около моста.

Говорителят на Военноморските сили на Украйна Дмитро Плетенчук коментира преди дни, че Кримският мост се пази от въздушни атаки със системи за противовъздушна отбрана, наредени в максимална плътност. Съоръжението обаче е уязвимо по море, затова и допълнително има въздушна охрана - основно от хеликоптери, отбеляза още той.

"Това е доста сложно и скъпо, но те го правят", коментира Плетенчук пред "Громадське радіо".

През юли 2023 г. Украйна удари по моста с морски дронове, предизвиквайки щети по една от секциите. На 8 октомври 2022 г. беше извършен най-мащабният досега удар по съоръжението - чрез взрив на бус с експлозиви, които предизвикаха експлозии и пожар на цистерни с гориво, преминаващи по това време по жп линията. За 18 месеца движението беше затруднено, но не и напълно преустановено.

Кримският мост e единствената сухопътна връзка между Русия и окупирания през 2014 г. Крим. През него все още минава голяма част от доставките за южния фронт в Украйна.

Анализ на Атлантическия съвет преди няколко дни отбеляза за поразените стратегически цели на полуострова от началото на годината. Според публикацията украинците бавно, но сигурно намаляват руското влияние над Крим, докато руските военни са съсредоточени на източния фронт. Украйна обаче не може да използва всички оръжия и боеприпаси, които получава от Запада по всяка цел на полуострова.

Руски военни кореспонденти: F-16 тръгнаха на лов

Руски военни кореспонденти съобщават за свален през уикенда Су-34, извършващ атака с авиационни бомби на около 50 км от фронтовата линия. Основното предположение е, че това е първият свален руски самолет от F-16, който е оперирал от украинска територия. Изпратиха F-16 на лов и такива загуби ще се увеличават, пишат близки до ВВС на Русия канали.

Другата версия е за техническа неизправност на бомбардировача.

На този етап няма официални изявления по случая от властите в двете воюващи страни.

Украински военни анализатори не изключват версията с F-16, но я определят като по-малко вероятната. Тези твърдения се базират на публикациите за въоръжението, което е получила Украйна със самолетите (обсег до 110 км), което ги прави уязвими от руските системи "Бук".

Експерти отбелязват, че ВВС на Украйна имат и други възможности за сваляне на руски изтребители - системи за провитовъздушна отбрана, включително Patriot, Samp-T или С-300 с американски ракети. Не е изключено и някой от старите съветски самолети, които използват украинските летци, да е извършил операцията.

През март в течение на няколко дни бяха унищожени десетина руски изтребители. Според непотвърдени данни това е било резултат от работата на Patriot, но по-късно руснаците успяха да унищожат разположените в близост установки и да защитят своите самолети.

Много наблюдатели обвързват появата на F-16 в Украйна в началото на август със значително подобрената реакция на ВВС при унищожаването на дронове - 95% от изстреляните от Русия дронове през септември са били унищожени или неутрализирани.

ГУР съобщи за пожар на летище "Оренбург - 2"

Украинското военно разузнаване (ГУР) съобщи за пожар на военната база в близост до Оренбуг, без да дава подробности за причината за инцидента. При пожара е унищожен транспортен самолет Ту-134. "С подобни самолети се транспортира ръководният състав на Министерството на отбраната на Русия", посочват от ГУР в публикация в социалните мрежи с видео, показващо горящ самолет.

Самолетът е обслужвал 117-и военно-транспортен въздушен полк, отчитат още от украинското разузнаване.

В последните месеци Украйна нанася удари с дронове по руски авиобази в опит да ограничи въздушните удари и авиационните бомби, които разрушават позиции по бойното поле и се използват и за цели по гражданска инфраструктура.

Лошото време носи проблеми за украинците в Курска област

За напредък на руските военни в Курска област свидетелстват публикации на военни кореспонденти и геолокализирани данни. Според тях руснаците са си върнали контрола над Матвеевка (около Коренево), както и в горски участъци около границата със Суми, ожесточени са боевете в покрайнините на Олговка, Любимовка и около Толстий луг. Усложнява се ситуацията и около Зельоний шлях и Новоивановка.

Една от причините е увеличаването на военни части - по данни на Въоръжените сили на Украйна вече са към 50 хил., както и използваните авиационни бомби - 31 през миналото денонощие, но също така и украинските военни свидетелстват, че влошаването на времето е в полза на руснаците.

Дъждовете и мъглите в региона правят почти невъзможна работата на дроновате и силно ограничават движението на украинската техника. От своя страна, руснаците разчитат на верижна техника, която се движи дори по кални участъци.

Руски военни кореспонденти съобщават за десетки руски разузнавателни дронове, унищожени от украинците над Суджа. Украинците удържат позициите около Новий пут, Обод и Медвежие.

На източния фронт в Украйна най-тежка остава ситуацията около Курахивското направление, където ВСУ регистрира 39 атаки през изминалото денонощие. Основно боевете се водят около самия град Курахив, към Костянтинивка и Желане Друхо. В Покровското направление са отбелязани 25 директни бойни сблъсъка, като основната цел е Селидове, където са регистрирани 15 битки. Геолокализирани данни показват, че украинците са успели да си върнат изгубени позиции около населеното място.

Тежки боеве се водят по улиците на Торецк, където ситуацията се определя като една от най-динамичните по цялата фронтова линия.

Интензивни са боевете и в Купянск и Лиман, макар и без особен напредък, сочи още сводката за 963-ия ден от началото на пълномащабата война. Почти затихват боевете в Харковска област, като сочената причина е липсата на достатъчно жива сила.

Областите Суми и Чернихив са обстрелвани интензивно с артилерия и авиация от руска територия. В района на Часов яр Русия активно обстрелва позиции в тила с бойна авиация, посочват от Центъра за отбранителни стратегии.

През миналото денонощие са регистрирани общо 161 директни бойни сблъсъка по цялата фронтова линия, което показва относително намаление на активността на бойните действия (с изключение на Донецка област). Данните сочат за 53 въздушни удара, при които са използавни 97 авиационни бомби. Използваните артилерийски снаряди са 3700, което е под средното за последните месеци.

В ранните часове на 14 октомври ВВС на Украйна съобщават за нови обстрели с авиационни бомби в Суми и Запорожка област.

В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи за присъединяването на севернокорейски военни към руската армия в Украйна. На този етап става въпрос за инструктори и инженерни сили, които помагат при използването на предоставяните боеприпаси, отбелязват наблюдатели.

През миналата седмица Русия е обстреляла Украйна с повече от 900 авиационни бомби

По данни на украинските власти през миналата седмица Русия е използвала повече от 900 авиационни бомби по територията на Украйна. При въздушните атаки са изстреляни още и 40 ракети и повече от 400 дрона. Данните на ВВС на Украйна сочат, че няма нощ без атаки с дронове, като почти всички са унищожени или неутрализирани чрез средства за радиоелектронна борба.

Повечето руски ракети са балистични, с които системите за ПВО на Украйна не се справят. В последите дни основна мишена на руските ракети отново е пристанищната инфраструктура в Одеса. Има попадения и по  търговски кораби. Според Киев целта е ограничаване на износа на продукция (основно зърнена).

От март до октомври украински дронове са поразили 33 петролни бази на руснаците

От март до октомври украински дронове са ударили по 33 бази на територията на Русия и в окупираните украински територии, сочат данните на украинския Център за отбранителни стратегии. Последните случаи са в Луганска област в нощта на 12 октомври и във Феодосия (Крим) в нощта срещу 7 октомври.

Базата в Феодосия горя повече от пет дни и сателитни данни показват напълно опожарени административни сгради и инфраструктура. Унищожени са 8 резервоара.

ISW: Руски военни са екзекутирали поне 93-ма военнопленници

От началото на пълномащабната война руските военни са екзекутирали поне 93-ма военнипленници в нарушение на Женевската конвенция и международното право, сочат данни на Института за изучаване на войната (ISW). Според военните наблюдатели случаите зачестяват в последните месеци - 80% от разстреляните украински военни, предали оръжие, са били през 2024 г.

Има данни, че военните ръководители на руската армия не само толерират, но и в някои случаи заповядват екзекуциите, посочват военните анализатори. Те цитират няколко по-масови случая, сред които разстрел на деветима оператори на дронове, попаднали в обкръжение в Курска област на 10 октомври, както и на 16 предали се украински военни в Покровското направление на 1 октомври.

Едни от най-четените руски военни кореспонденти приветстват тези случаи, описвайки ги като заслужени и нормални във време на война и дори призовават за увеличаване на броя на екзекутираните украински военни. В случая с Курска област се отбелязва, че операторите на дронове винаги са приоритет при огнево поражение, затова и тяхната ликвидация е обоснована.

* Информацията е допълнена с данните за пожара във воената база "Оренбург - 2"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
тошко_стоте_акаунта
преди 25 минути
До: "00", само толкова? Само 3 изпляквания? Ще те наказваме от амбасадорето за несъвестно свършена работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
Алехандро
преди 47 минути
За първи път от 48 дни по територията на Украйна през нощта не беше пуснат нито един дрон от руснаците. Последният път, когато имаше нощ без 'Шахеди' в Украйна, беше на 29 август, отбелязва мониторингова група. В тази връзка да припомним, че украинците цапардосаха яко русняарсенал с 400 "шахедчета"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 12
Алехандро
преди 51 минути
А, както става ясно от разговори на високопоствени руски чиновници, експерти от руското финансово министерство, изтекли в мрежата - "през 2025 г. русия просто е чао", определят икономическата ситуация като катастрофална - "икономиката на русия просто няма да издържи, тъй като към момента са се изчерпали всички пера, от които могат да се направят някакви съкращения"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
Алехандро
преди 52 минути
Нормално, както знаем става дума за най-простите полухора на Земята, които населяват необятните руски блата! Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
sssaaa
преди 2 часа
А от Женева защо не кажат как се постъпва с терористите? Може и САЩ да кажат и те знаят как се действа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още