IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН: Има опасност от катастрофален регионален конфликт в Близкия изток

Предупреждението засяга сблъсъците между Израел и групировките "Хизбула" и „Хамас“

09:45 | 13.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от "катастрофален" регионален конфликт, на фона на сраженията между израелската армия и съюзниците на Иран - ливанската групировка "Хизбула" и палестинската "Хамас", предаде Франс прес.

Най-малко 15 души загинаха вчера при израелски удари в три села на север и юг от Бейрут, извън крепостите на "Хизбула", съобщи снощи ливанското министерство на здравеопазването.

"Конфликтът между Хизбула и Израел не е просто конфликт между две държави. Много скоро той може да се превърне в регионален конфликт с катастрофални последици за всички", заяви говорителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.

Войната в Газа, предизвикана от безпрецедентната атака на Хамас на израелска територия на 7 октомври 2023 г., и войната в Ливан бяха съпроводени от ескалация на отношенията между Израел и Иран, като израелските лидери заплашиха да отвърнат на иранската ракетна атака на 1 октомври.

След като отслаби "Хамас" в Газа, през септември Израел премести фронтовата линия на войната в Ливан с цел да държи "Хизбула" далеч от граничните райони и да спре ракетния ѝ обстрел, за да позволи на около 60 000 разселени жители да се завърнат в Северен Израел.

Фронтът, открит през октомври 2023 г. от "Хизбула" срещу Израел в подкрепа на "Хамас", се превърна в открита война на 23 септември с началото на интензивните израелски бомбардировки на бастиони на "Хизбула" в Ливан, при които загина и лидерът на движението Хасан Насралла. На 30 септември израелската армия започва сухопътна офанзива в Южен Ливан, припомня АФП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 17 минути
А защо не написахте 2 р да за цивилните жертви заради бомбите на Израел? Иначе ООН тръбят, че Русия е била убила за 1 месец 200 цивилни и ги осъжда остро за това им деяние. Дайте да видим Израел за 1 месец колко цивилни е убила. Или това не е Демократично и Израел избива Цивилни за да се отбранява а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още