IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срещата на върха "Рамщайн" се отлага, Киев атакува още един склад за боеприпаси в Русия

Очакваше се лидерите на държавите, които подкрепят Украйна, да обсъдят удари със западни ракети по руски военни цели

15:25 | 09.10.24 г. 1
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

Срещата във формата "Рамщайн" на ниво лидери се отлага, след като президенът на САЩ Джо Байдън отказа пътуването си до Германия, става ясно от съобщение на администрацията на военната база, където трябваше да се проведе заседанието. От Белия дом уточниха, че причината за отсъствието на Байдън е ураганът "Милтън", който бушува край бреговете на Флорида. Обсъжда се нова дата за заседанието и един от вариантите е 17-18 октомври, когато е планирана среща на ниво министри на отбраната на НАТО в седалището на организацията в Брюксел.

"Милтън" може да се превърне в първия ураган от шеста степен.

Очакваше се срещата във военната база "Рамщайн" да бъде първата на ниво лидери на държавите, които поддържат Украйна, и трябваше да бъде председателствана от Байдън и украинския президент Володимир Зеленски. Досега разговорите в този формат се водеха от министрите на отбраната. Заседанието беше анонсирано от Байдън по време на срещата му със Зеленски във Вашингтон в края на септември. Тогава беше уточнено, че ще бъде дискутиран планът, представен от Украйна, описващ стъпките за победата във войната с Русия.

Според изявленията на Зеленски част от документа предвижда разрешение за удари със западни далекобойни ракети по територията на Русия. Докато съюзниците още се колебаят дали да позволят това, опасявайки се от реакцията на Кремъл, Украйна продължава атаките си към складове с боеприпаси в Русия.

Тази нощ дронове поразиха такова съоръжение в Брянска област. Руските власти официално не потвърждават пораженията, но Министерството на извънредните ситуации обяви режим на "извънредно положение" в Карачев след "взривове на взривоопасни предмети", без да уточнява причините.

Според Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които потвърдиха атаката, в съоръжението са били складирани авиационни бомби и севернокорейски балистични ракети и артилерийски снаряди.

Това е четвъртият склад с боеприпаси, който е атакуван от дронове през последните седмици. Украйна настоява за разрешение за удари със западни ракети по подобни цели - складове с боеприпаси, авиобази и други военни обекти, които не могат да бъдат ефективно унищожени с дроновете. Руските изтребители например са в относителна безопасност, защото скоростта, с която се движат дроновете, позволява на пилотите да вдигнат самолетите до безопасно място.

Според информаиция на CNN от Пентагона са внесли списък с необходимото оборудване и военна подкрепа за Украйна. Една от точките е разрешение за удари по територията на Русия. Според военни анализатори Русия вече е преместила важни военни цели по-далеч от обхвата на западните ракети (например ATACMS, който САЩ предоставят на Украйна, имат обхват от 290 км), но последните удари на украинските дронове показват, че все още има подходящи цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Алехандро
преди 1 час
След като руснята блокира VoIP приложението за дигитално разпространяване Дискорд (Discord), руските дронове са започнали да падат по главите на ***, става ясно от рева им в мрежата - postimg.cc/NL48Dc3tБухахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още