IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ отменят участието си в срещата "Рамщайн" за Украйна заради урагана "Милтън"

Украйна отново атакува склад за боеприпаси на територията на Русия

07:40 | 09.10.24 г. 3
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Ураганът "Милтън", чиято сила беше повишена до пета степен, се насочва към щата Флорида и по тази причина американският президент Джо Байдън отложи визитата си в Германия, където се планираше участието му в първата лидерска среща във формата "Рамщайн" за Украйна. Малко по-късно стана ясно, че държавният секретар Антъни Блинкен също няма да присъства.

Метеоролозите предупреждават, че "Милтън" може да е първият ураган от шеста степен и да надмине "Катрина", която нанесе огромни разрушения в Луизиана преди близо две десетилетия. Тогава той беше определен като най-скъпото природно бедствие в историята на САЩ. Сега заради "Милтън" е наредена евакуацията на 1 млн. души във Флорида, летищата в региона са затворени, а енергийните компании изключиха част от съоръженията в опит да защитят мрежата от по-сериозни щети.

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп вече атакува Байдън и опонента си, сегашния вицепрезидент Камала Харис, за бавната реакция по отношение на щетите след урагана "Хелън", който също премина през Флорида и причини смъртта на 40 души.

Заседанието в американската военна база "Рамщайн" беше анонсирано след срещата на Байдън и украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон на 26 септември. Тогава американският президент съобщи, че двамата със Зеленски ще председателстват разговорите, планирани за 12 октомври, и ще обсъдят плана за победа на Киев с останалите съюзници.

В момента не е ясно дали това заседание няма да бъде отменено, но за кога и къде - също е трудно да се прогнозира. Говорител на Пентагона коментира, че се разглежда вариант срещата да се проведе както досега - на ниво министри на отбраната.

Байдън планираше да присъства в "Рамщайн" като част от тридневната си визита в Германия, първата на американски президент от 40 години насам. Пред Ройтерс германският канцлер Олаф Шолц коментира, че работата във формата "Рамщайн" е много важна, но и че разбира решението на американските власти.

"Ако в страната ми бушуваше такъв ураган, и аз щях да го направя", отбеляза той и уточни, че посещението на Байдън в Германия е отложено за по-късен етап, но нова дата не е определена.

Украйна насочва вниманието си към местния военно-промишлен комплекс

Украинският президент Володимир Зеленски не коментира развитието около срещата във военната база в Германия в своето вечерно обръщение за 958-ия ден от началото на пълномащабната война. Той отбеляза обаче важността на доставките на оръжие - от местно производство, от партньорите и покупката на снаряди и техника, която може да подсили защитата на Украйна от всяка страна по света.

"Приоритет е развитието на вътрешния сектор, местното производство", каза украинският президент и допълни, че става въпрос за производството на дронове и ракети, които могат да бъдат използвани на фронта и на територията на Русия, както и на система за радиоелектронна борба.

Украйна се опитва да привлече инвестиции от своите партньори за подсилване на военно-промишления си комплекс, стана ясно още от изявлението. "Резултатите са нужни бързо", допълни Зеленски.

България купува Iris-T с отстъпка заради доставено оръжие за Украйна

Германия е предвидила отстъпки за България по договора за покупката на шест системи за въздушна отбрана Iris-T заради предоставени гаубици 2С1 "Гвоздика" на Украйна, съобщава украинското издание Defense Express. Според отворени данни страната ни е един от големите оператори на тези военни машини и притежава повече от 500 от тях.

В началото на септември служебният министър на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че "Гвоздика" са част от пакетите с военна помощ за Украйна. С решение на Народното събрание България ще отдели 182 млн. евро за покупката на новото оборудване.

Пожарът на петролния терминал във Феодосия се разгаря

Вече трето денонощие продължва борбата с пожара на петролния терминал във Феодосия, става ясно от публикации на назначената от Кремъл администрация в Крим. Наложи се евакуация на повече от 1000 души, които живеят в близост до горящите съоръжения. От звеното на руската Федерална служба за правата на потребителите ("Роспотребнадзор") съобщават, че няма превишаване на вредните вещества във въздуха въпреки черните облаци, които се виждат от километри.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов съобщи в социалните мрежи, че е създаден щаб за преодоляване на щетите, а жителите на града ще бъдат компенсирани. През август Украйна атакува две петролни бази в Ростовска област, едната от които горя в продължение на 10 дни.

Петролната база във Феодосия беше атакувана в нощта срещу 6 октомври. На този етап няма съобщения за използваните оръжия, но малко преди попаденията над Крим имаше въздушна атака с дронове. Другите опции за ВСУ са западни ракети ATACMS и Storm Shadow или украинските "Нептун".

Петролният терминал във Феодосия е най-големият в Крим (има още един в Севастопол). На него са изградени 43 резервоара за петрол и горива с капацитет за съхранение на 258 хил. куб. м. Според публикации в социалните мрежи продължават да се чуват взривове от съоръжението, складираният бензин вече е изгорял и сега гори керосин.

Украйна продължава да атакува складове за боеприпаси в Русия

В социалните мрежи отново има данни и видеа за взривове в склад на ракетния департамент на руското Министерство на отбраната - този път в Карачев, Брянска област. Преди седмици дронове поразиха и унищожиха един от най-големите складове за оръжия и техника в Тверска област. По данни на Министерството на отбраната на Русия през миналата нощ са били унищожени 24 дрона над Брянска област.

Общо тази нощ Русия е унищожила 47 дрона, става ясно още от съобщението на ведомството. В списъка са и 13 дрона над Азовско море и един в Краснодарския край. В социалните мрежи има съобщения за взривове и в Ейск, където се намира военна авиобаза.

Русия видимо намалява използваните артилерийски снаряди на фронта

За под 3500 артилерийски снаряда, използвани през миналото денонощие, говори в сводката за 958-ия ден от войната Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Регистрираните бойни сблъсъци са 172, въздушните удари - 82, при което са използвани 137 авиационни бомби. Използваните от руснаците артилерийски снаряди са намалели значително спрямо преди около две седмици, когато на ден бяха изстрелвани около и над 5000. Украински военни потвърждават, че руснаците пестят артилерията в последните дни в някои точки от фронтовата линия.

От украинския Център за отбранителни стратегии обаче отбелязват новото увеличение на въздушните атаки с авиационни бомби над Харковска област. По данни на ВСУ на 8 октомври са изстреляни поне седем бомби с голяма разрушителна сила по населените места Харков, Черкаска Лозова и Мали проходи. Регистрирани са и четири атаки към Вовчанск и Старица.

Покровск и Курахове са най-горещите точки на фронтовата линия - и в двете направления ВСУ регистрира по почти 40 атаки. Целта е превземането на Донецка област в нейните административни граници. В Покровското направление натискът е към Селидове, което към този момент успява да устои. Според украински военни анализатори критична може да се окаже ситуацията със защитата на Курахове.

Остават интензивни руските атаки и към Лиман и Купянск, както и опитите за превземането на Торецк, където продължва използването на бойна авиация за достигане на целите. В Торецкото направление ВСУ съобщава за 12 атаки - към самия град, Нелипивке и Дилийвке. Продължава и операцията на Украйна в Курска област, макар и да няма данни за сериозна промяна на фронтовата линия. ВСУ съобщава, че Русия предприема тактика, подобна на използваната в окупираните украински територии и през последното денонощие е извършила обстрел с 11 авиационни бомби по население места в областта.

По данни на украинските Военноморски сили (ВМС) към 6 часа на 9 октомври в Черно море има два руски кораба ракетоносители на бойно дежурство с потенциален залп от 8 ракети "Калибър". Преди ден на дежурство бяха 16 бойни кораба, от които седем ракетоносеца с общ залп от 48 ракети.

ВВС на Украйна съобщава за унищожени 21 руски дрона в ранните часове на 9 октомври. Последният дрон от руския залп е бил неутрализиран със средствата на радиоелектронна борба. Русия е изстреляла и три балистични ракети ("Искандер -М" или KN-23) от Курска област по цели в Полтавска област.

Блокирането на Discord създава проблеми на руските разузнавателни дронове

Блокирането на работата на платформата Discord от руския регулатор на съобщенията ("Роскомнадзор") създава проблеми на операторите на руските разузнавателни дронове, сочат публикации в руските Telegram канали.

"Роскомнадзор" поиска от социалната мрежа да изтрие видеа, определяни като незаконни, което не беше направено. Действията ни са свързани с руското законодателство в частта му, която забранява използването на чатплатформата за размяна на терористични и екстремистки цели, вербуване на граждани и търговия с наркотици, обясниха от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 57 минути
До: "00", абе! кой ден от СВО-то става днес, че откакто спря да ни осведомяваш и им загубих бройката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
гъбко
преди 1 час
Специален поЗДРАВ за всичкото копейкопоклонник у нас! България е упражнила правото си за покупка на още ПЕТ системи ПВОта. Значи купуваме пет броя IRIS-T SLM - това са със среден обхват и една IRIS-T SLX - тази е с разширен обхват, далекобойна. Общо горе-долу малко под 2млрд евра. Пълен комплект ракети за всичко. Бонбон! А в АвтоВАЗ са получили 1150 кутии бяла боя - государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
гъбко
преди 1 час
Мдаа, радва как им утече артилерията на блатните, вече слязоха под 3000 на ден, и това не е дъното. Като с ракетите, по 40-50 на месец. Прелест БВП. Произвеждат фишеци. Което могат фърлят по болници и търговски центрове в Украйна, с цел да утрепат некое и друго болно. Забавят ли се украинците го гръмват. А яйца по пазарите и нафффта по колонките нъц! Ребята с квалитетните източници, могучая освен бензин започна ли и петрол да внася?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още