IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция дава обновени изтребители Mirage 2000 на Украйна в началото на 2025 г.

В момента украински пилоти се обучават да летят на изтребителите в град Нанси

13:01 | 08.10.24 г. 4
Модел на изтребителя Mirage. Снимка: Adam Berry/Bloomberg
Модел на изтребителя Mirage. Снимка: Adam Berry/Bloomberg

Франция ще предостави на Украйна все още неуточнен брой обновени самолети Mirage 2000 през първото тримесечие на 2025 година, става ясно от интервю на министъра на отбраната Себанстиен Лекорню пред френското издание Sudouest. Той уточни, че в момента се извършва модернизацията на самолетите - поставят се системи за радиоелектронна борба и се добавя капацитет за удари по наземни цели. Паралелно с това тече и обучението на украински пилоти в гр. Нанси.

Френският президент Еманюел Макрон направи изявление за предоставянето на самолетите през това лято, но не уточни нито броя, нито кога могат да бъдат доставени те. Крайнодясната партия на Марин льо Пен също подкрепи въоръжаването на Украйна, стига да не бъдат пращани френски войски на бойното поле. Според украински военни анализатори френските изтребители могат да заменят съветските Су-24, които в момента активно се използват от украинските ВВС.

Украйна вече получи първите западни изтребители - част от обещаните от Дания и Нидерлания F-16. Според анализатори те активно се включват в защитата на Украйна от въздушни удари и са много ефективни при отразяване на атаки с дронове, макар и без отговор за балистични ракети. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров коментира през септември, че води преговори за още западни самолети - Gripen и Eurofigther.

Лекорню анонсира още, че на 8 октомври ще бъде направен тест на новите системи за противовъздушна отбрана SAMP-T, които са съвместна разработка с Италия. Според френския министър след модернизацията системите ще могат да прихващат свръхзвукови ракети и ще бъдат с обхват от 360°.

"Контролът на въздушното пространство е ключов елемент от нашата защита. Държави като Иран или Русия имат крилати ракети, които са все по-ефективни, бързи, дискретни и с все по-голям обсег", допълни той в интервюто си за Sudouest.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 4 минути
postimg.cc/v4BZc0NrНе, наистина няма такиваидиоти като рашистите - това, драги зрители е останка от взривена безаналогова С-400, и явно е взривена с обслужващият екипаж, вследствие на което част от тази безаналогова С-400 се използва като гроб за поклонение!?! Бухахахахаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Markovich
преди 1 час
Миражите са отлични самолети. Дано ги използват разумно и ефективно. Дори предходното поколение Mirage III са имали доказани качества. За справка на копейките да погледнат в нета за Операция Римон 20 (Rimon 20).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
Алехандро
преди 1 час
Добреее, браво, бърза реакция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
penkiler1415
преди 2 часа
Значи пилотите се обучавали?Че нали ще се предават?!Така да су увъртяли руснаците че няма накъде!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още