IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС обмисля как да заобиколи ветото на Унгария върху помощта за Украйна

Един от вариантите е страните членки да правят доброволни вноски в Европейския механизъм за подкрепа на мира, което ще позволи плащания със съгласието на дарителите

20:45 | 07.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представители на Европейския съюз (ЕС) обмислят начини да заобиколят ветото на Унгария върху финансирането за Украйна. Будапеща блокира помощ за над 6 млрд. евро, пише Bloomberg.

Службата за външна дейност – дипломатическото подразделение на ЕС, обмисля възможността държавите членки на блока да правят доброволни вноски в Европейския механизъм за подкрепа на мира, според източници на агенцията, които са говорили при условие, че се запази тяхната анонимност.

Това би позволило в бъдеще помощи да се изплащат въз основа на съгласието на дарителите, а не със задължителна единодушна подкрепа, каквито са правилата на ЕС.

Унгария използва правото си на вето на изплащането на помощта за Украйна. Измина повече от година и страните членки на блока търсят други пътища. Не е ясно обаче колко подкрепа ще привлече планът.

Постоянните представители на държавите в ЕС в Брюксел ще се срещнат във вторник, за да уточнят подробностите, казват източниците на Bloomberg.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан става все по-категоричен в противопоставянето си на усилията на ЕС да подпомогне военните усилия на Украйна 2 години и половина след нахлуването на руските сили. Унгарският лидер, който поддържа връзки с Кремъл, си навлече критики от лидерите на ЕС след посещението му в Москва точно преди Унгария да поеме ротационното председателство на ЕС. В руската столица Орбан разговаря с президента на Русия Владимир Путин.

Страните от ЕС дадоха да се разбере, че не подкрепят инициативата на Орбан за разговори с руския лидер. Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, заяви, че няма да изпраща висши представители на срещи в Унгария по време на председателството. Засега Брюксел удържа на думата си.

Неотстъпчивостта на Унгария по отношение на финансирането за Украйна предизвиква дискусии сред дипломатите за това как помощта да бъде защитена от ветото. Седем пакета на обща стойност 3,5 млрд. евро бяха одобрени след пълномащабното нахлуване на Русия, както и 2 млрд. евро за доставка на боеприпаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още