IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изправен ли е Близкият изток пред риск от вечна война?

Дори и успешно прекратяване на огъня няма да върне региона на пътя, по който вървеше преди атаката на "Хамас" на 7 октомври 2023 г.

07:32 | 07.10.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За да усложни още повече тази каша, Абас е на 88 години и няма ясен приемник. Една борба за власт, дори и мирна, би отслабила още повече организацията му.

В резултат на това Израел вече няма да има партньор за сигурността и преговорите на Западния бряг. Последното не е от голямо значение в краткосрочен план - никой не очаква мирните преговори да се възобновят скоро - но може да има значение с времето. Натискът на САЩ по този въпрос може да се увеличи и страни като Саудитска Арабия твърдят, че няма да сключат официално мир с Израел, докато не бъде създадена палестинска държава.

Липсата на палестински партньор в сигурността е още по-голям удар. Това ще изисква Израел да наложи повече ограничения за преминаване на граници и други, всички от които вероятно ще струват по-скъпо, отколкото би струвал самоконтролът.

Трето, „Хамас“ може да има нови съюзници в бъдещи войни - или поне Израел трябва да се тревожи, че ще има. Конфликтите между „Хизбула“ и Израел, Иран и Израел и хутите и Израел напрягат израелските сили, създават опасности и главоболия за САЩ и арабските им съюзници и влошават и без това опасната ситуация.

В бъдещ конфликт „Хамас“ може да очаква тези съюзници да се присъединят отново, дори да е ограничено, което засилва вероятността групировката да атакува, защото те умножават силата ѝ. Дори ако „Хамас“ греши и тези потенциални съюзници на групата решат да не правят нищо, Израел може да се страхува от нова атака и това създава стимули за превантивни удари. Така бъдещите конфликти между Израел и Хамас могат да включат повече участници и да се превърнат в постоянно регионално главоболие.

Четвърто, Газа ще се превърне в провалена държава. Всички предложения за управление на Газа след прекратяване на огъня, като се започне от контрол на палестинската администрация, премине се през връщане на управлението на „Хамас“ и се приключи с израелска окупация, изглеждат безполезни. Някои са неприемливи за израелци или палестинци, докато други, например арабски или международни сили да служат като мироопазващи сили, са до голяма степен невъзможни. Резултатът е, че никой наистина не управлява Газа, която в най-добрия случай би имала няколко огнища на стабилност, но също и области на постоянно насилие.

При такъв сценарий „Хамас“ ще води бунт на ниско ниво срещу израелските сили и техните местни съюзници, а израелските сили ще нанасят многократни удари по лидерите и бойците на „Хамас“, за да попречат на групировката да се възстанови с цената на цивилни жертви.

Вероятният резултат е, че Газа ще бъде постоянен източник на регионални борби, с чести кризи и високо ниво на насилие. Населението ще продължи да страда, макар и с по-малко международно внимание, докато хуманитарната ситуация ще варира от лоша до катастрофална.

Пето, САЩ ще трябва да направят повече в Близкия изток, за да подобрят стабилността, но вероятно всъщност ще правят по-малко. За да се предотврати превръщането на малки конфликти в регионални войни, са необходими енергични програми за обучение и помощ за укрепване на палестинската администрация, дипломатическа намеса, за да се осигури ново и компетентно ръководство, след като Абас напусне властта, натиск върху Израел да избегне ненужни превантивни удари и др. Те отнемат време и са политически трудни, а и много от тях ще се провалят дори с най-квалифицираните служители и вниманието на високо ниво.

Нито една от тези възможни промени не е сигурна и понякога кризите и ужасните конфликти могат да доведат до предпазливост и мир. Краят на войната между Израел и „Хизбула“ през 2006 г. например беше неубедителен и ситуацията предполагаше подновяване на конфликта. Всъщност, въпреки че и двете страни се подготвяха за война, те предпочетоха да избегнат нов катастрофален конфликт.

Тъй като се надяваме на най-доброто, трябва да се подготвим за най-лошото. Рисковете от подновяване на войната и влошаване на регионалните условия са реални и дори ако бъде постигнато прекратяване на огъня, трябва да намалим надеждите си за връщане към нормалното състояние в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 1 минута
Единствен изход от конфликта е някоя арабска държава - например Египет - като продължение на ивицата Газа, да отстъпи територия за независима палестинска държава - под международно наблюдение - да не вземат да правят пак ракети, която територия от пустинна, с помощта на израелските технологии и международно финансиране, да бъде превърната в цветуща зелена градина, с развита икономика, агротехнологии, бизнес, социални дейности. Друг вариант няма. Но Египет не ще - и никоя друга арабска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 7 минути
Два милиона палестинци живеят щастливо, работят, правят бизнес, учат, и се лекуват на територията на Държавата Израел. 30 палестинци са депутати в Кнесета. 200,000 палестинци се лекуват годишно в израелски болници и нито един Израелец - в палестинска ! Два милиарда долара помощи даде Израел на Газа - сега можеха да са като Дубай, но предпочетоха с тия пари да купуват ВиК тръби и правят ракети да унищожат всички евреи и Израел дето им помага ! Еми, апнаха дръвцето и никой друг не им е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
grainis
преди 12 минути
До: ratten -- Израел съществува на тази земя от 4,000 години бе, умнико ***. Има хиляди артефакти - и нито един палестински артефакт ! Палестинските племена се заселват тук едва преди 300 години. Защо арабите мразят толкова евреите ? Ами защото арабите имат IQ 79, а евреите - 120. Има 190 Нобелови Лауреати - евреи и НИТО ЕДИН - палестинец ! Израелската държава е процъфтяваща и подредена по конец, на първо място по нови технологии и иновации в света, а палестинските бантустани са пълна ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 18
khao
преди 2 часа
До: obratten и от кой са загрбили теритоеия за "измислената им държавя"... че ми стана юбопитно? :))) и как всяка копейка се оказа ислямист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
ratten
преди 2 часа
чиффутковците, показаха истинското си лице след 70 години холокост театри.. стотици хиляди от тях тръгват към саш и европа. измислената им държавица, построена на заграбена територия приключва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още