IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кога ще свърши руската офанзива в Източна Украйна?

През ноември се очакват най-тежките боеве в Украйна от началото на 2024 година

09:20 | 05.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската армия се намира в настъпление в Източна Украйна вече година и за това време постепенно постигна частични успехи, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Напредъкът е много бавен и украинците успяват да удържат щурма, да извършват отбранителни дейности и на този етап да блокират постигането на оперативен успех на бойното поле (като например превземането на Часов яр). Текущите операции на руснаците са подготвени през лятото на 2024 година с натрупването на оперативни резерви и ресурси, които вероятно са силно влошени след продължителните боеве и неуспешната операция в Харковска област, както и в Покровското направление.

Украйна също изпитва затруднения и загуби, което пък дава възможност на руснаците да постигнат своите успехи, допълват от украинския Център за отбранителни стратегии. Според анализаторите през октомври и най-вече през ноември ще се проведат най-тежките боеве от началото на годината.

Военните анализатори оценяват, че руските сили търпят тежки загуби на бронирана техника заради продължаващите опити да насочват голям брой машини по цели на фронтовата линия и особено в Донецка област, които обаче са неуспешни. Според заключенията Русия вече няма нито достатъчно техника, нито жива сила, за да продължат да поддържат тези интензивни операции в Донбас, а нуждата за предислоциране в Курска област също ще отслаби настъплението в Украйна.

Макар и критикувана, операцията в Курска област влоши възможността на Русия да натрупа оперативни резерви. Към момента Москва все още показва по-голяма заинтересованост от своето настъпление, отколкото от защитата и изтикването на украинците от своя територия.

Кулминацията на офанзивата, започнала през миналата есен, предстои през следващите седмици, прогнозират още от ISW. Според тях обаче Русия вероятно ще намали активността си в секторите, които са с по-нисък приоритет, и ще опита да продължи нападателните си усилия, макар и с по-бавно темпо, по  основните си приоритети - Покровското и Курахивското направление, за да не даде възможност на Украйна да натрупа жива сила и да вземе инициативата.

ВСУ отчита намаляване на интензивността на бойните действия

Действително данните на ВСУ в последите дни сочат известно забавяне на интензивността на бойните действия на фронтовата линия, с няколко горещи точки - около Купянск, Покровск и Курахиво. Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в 954-я ден от началото на пълномащабната война съобщава за 152 директни бойни сблъсъка, 82 въздушни атаки, при които са използвани 142 управляеми авиационни бомби, както и 4000 артилерийски снаряда.

В Куреховското направление са 28 - основно към Цукурин, Хеорхиевка и Антоновка, както и към Бохоявление.В Покровското направление са регистрирани 15 атаки към Миколаевка, Селидове и Лисивка.

В Харковска област регистрираните атаки са четири - в районите около Старица, Вовчанск и Тихе. Украйна продължава и операцията си в Курска област, макар и да няма данни за напредък. Руски военни наблюдатели отбелязават ожесточени боеве край Веселойе и Медвежие, както и за отблъскване на атаки към Нови пут.

Разпространени видеа в социаните мрежи показаха разрушаването на радар на системата за ПВО С-400 в Белгородска област. За целта е използван дрон. Атаката  "ослепява" и практически неутрализира системата, разположена на югоизток от Томаровка, поясняват анализаторите от Defense Express.

ВВС на Украйна съобщиха за три унищожени дрона в ранните часове на 5 октомври. Със средствата на радиоелектронна борба са неутрализирани останалите 10, които са били част от въздушна атака над Украйна тази нощ. Министерството на отбраната на Русия съобщава за 10 унищожени дрона над руска територия, от които 7 са били над Воронежка област. Местните власти в областта съобщават за възникнали пожари на територията на промишлени предприятия.

Атаката с дронове по базата в Борисоглебск е поразила мистериозни контейнери

В нощта срещу 3 октомври Украйна извърши атака с дронове по военната база в Борисоглебск и сателитни данни показаха, че има успешни попадения, пише още Defense Express. Изданието посочва, че едни от най-интригуващите са кутии или контейнери, разположени малко встрани, които очевидно са поразени и са се взривили.

На теория в тези контейнери може да се съдържа ценно оборудване, включително и средства за радиоелектронна борба. Няма данни за поражения на самолети Су-34, които са позиционирани в базата, но този път има и по-сериозни щети на инфраструктурата, които за известно време ще блокира използването на базата, която се намира на 300 км от украинската граница.

Превземането на Вухледар не променя радикално ситуацията в Донецка област

Превземането на Вухледар не променя радикално обстановката в Донецка област, но приближава руснаците към магистрала Н-15, която свързва Донецка със Запорожката област. Градът се намира на височина и дава добри позиции за отбрана и настъпление, но беше второстепенна цел за руснаците на фона на превземането на линията Курахово - Покровск. Украински военни обаче смятат, че оттам няма да може да бъде разгърната операция, както се случи след окупирането на Авдиевка през пролетта.

Блокирането на магистралата ще влоши ситуацията на юг, но според редица анализатори Русия в момента няма капацитета да постигне и да се възползва от това предимство.

Очакванията на Центъра за отбранителни стратегии са след превземането на Вхледар руснаците да се опитат да вземат контрола над Курахове, а след това - да атакуват и Покровск, една от последните украински крепости в Донецка област. Според украинските наблюдатели имено битката за Покровск ще бъде и кулминацията на руската офанзива, която се осъществява в последната година.

Планът за победа предвижда подсилване на позициите на Украйна

Планът за победата е преди всичко план за подсилване на позициите на Украйна, каза украинският президент по време на срещи с местните власти в Черниговска, Сумска и Харковска област. Той е за подсилване на политическите позиции на страната, както и доставки на оръжия, включително такива, каквито са обещани, но все още не са получени, допълни той.

"Това не е план как войната ще свърши утре. Това е план как Украйна да бъде силна, така че да приключи войната, как Русия да бъде принудена да сложи край по дипломатически път", категоричен беше Зеленски. Плановете му ще бъдат дискутирани на среща със западните съюзници през следващия уикенд в Германия. Америкаският президент Джо Байдън анонсира, че ще присъства.

Украинският държавен глава посети Суми в 954-я ден от началото на пълномащабната война и посочи, че без операцията в Курска област, вероятно голяма част от приграничните населени места в района щяха да са окупирани. "Това беше превантивна операция, която постигна това, което не можахме да направим за Харковска област", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 05.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още