IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ливан копнее за национално единство, докато призракът на войната беснее

Израел разширява ударите в региона, като поразява цели на хутите в Йемен

21:34 | 04.10.24 г.
Снимка: EPA/STR
Снимка: EPA/STR

Израел нарича Синуар „Лицето на злото“. Той се движи постоянно, най-вече из подземните лабиринти в анклава, и използва доверени пратеници за нецифрова комуникация. Той не се е появявал публично от 7 октомври миналата година.

В продължение на месеци на неуспешни преговори за прекратяване на огъня, водени от Катар и Египет, които се фокусираха върху размяната на палестински затворници и израелски заложници, Синуар е взимал решения от името на „Хамас“ еднолично, казват източниците на Ройтерс. Преговарящите са чакали отговори с дни заради тайната верига от пратеници.

Хора, които познават Синуар, казват, че решимостта му е оформена от бедното детство в бежанските лагери в Газа и бруталните 22 години, прекарани в израелски затвор, вкл. в Ашкелон, градът, който родителите му са наричали свой дом, преди да избягат след арабско-израелския конфликт през 1948 г. Въпросът за заложниците и размяната на затворници е дълбоко личен за Синуар, според всички източници. Той се е заклел да освободи всички палестински затворници.

Синуар става член на „Хамас“ скоро след основаването на организацията през 80-те години на ХХ век. Той възприема радикалната ислямистка идеология на групата, която се стреми да създаде ислямска държава в историческа Палестина и се противопоставя на съществуването на Израел. Идеологията разглежда Израел не само като политически съперник, но и като окупационна сила на мюсюлманска земя.

Иран „нито ще се бави, нито ще бърза“

Междувременно върховният аятолах на Иран Али Хаменей изнесе в петък първата си публична проповед от 5 години насам. По думите му Иран няма да „бави, нито да действа прибързано, за да изпълни дълга си“ в конфронтацията с Израел.

По думите му Техеран и неговите регионални съюзници няма да отстъпят след израелските атаки срещу Бейрут, насочени към наследниците на избитото ръководство на „Хизбула“. „Съпротивата в региона няма да отстъпи дори с убийството на нейните лидери“, коментира Хаменей.

Полуофициалната иранска новинарска агенция SNN цитира заместник-командира на Революционната гвардия Али Фадави, който каза в петък, че ако Израел атакува, Техеран ще се насочи към израелските енергийни и газови инсталации.

Най-високопоставеният дипломат на Иран, който е на посещение в Ливан, коментира междувременно, че присъствието му в Бейрут "при тези трудни обстоятелства" е най-доброто доказателство, че Иран застава зад Ливан и подкрепя шиитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още