IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Байдън не вярва да се стигне до всеобхватна война в Близкия изток

Израел продължава с ударите по Ливан, нареди евакуация на предградие на Бейрут, а върховният аятолах на Иран Али Хаменей ще изнесе първа публична проповед от 5 години

07:57 | 04.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира, че не вярва да се стигне до всеобхватна война в Близкия изток. Той обаче подчерта пред журналисти във Вашингтон, че трябва да се направи повече, за да се избегне такава война, тъй като Израел продължава с въздушните удари по южните райони на Ливан и столицата Бейрут, предава Ройтерс.

Попитан от репортери във Вашингтон в четвъртък колко е уверен, че такава война може да бъде предотвратена, Байдън каза: „Колко сте уверени, че няма да вали? Вижте, не вярвам, че ще има тотална война .Мисля, че можем да го избегнем, но има още много за вършене, много за вършене“.

САЩ, Европейският съюз (ЕС) и други техни съюзници призовават за незабавно 21-дневно прекратяване на огъня в конфликта между Израел и Ливан. Байдън е коментирал, че САЩ обсъждат с Израел възможностите за отговор на нападението от Техеран, което включва удари по петролни съоръжения в ислямската република, по думите на американския президент.

Коментарът му допринася за скока на световните цени на петрола, а нарастващото напрежение в Близкия изток засили опасенията на търговците, че може да се стигне до прекъсвания на доставките.

В четвъртък посланикът на Израел в ООН Дани Данон каза пред CNN, че страната му има "много възможности" за отмъщение и ще покаже на Техеран своята сила "скоро". Официален представител на САЩ коментира, че Вашингтон не вярва, че Израел все още е решил как да отговори на Иран. Байдън е отказал да каже дали се опитва да убеди Тел Авив да не атакува петролни съоръжения.

Ударите в Ливан продължават

Южното предградие на Бейрут Дахийе, бастион на подкрепяната от Иран ислямистка групировка „Хизбула“, е подложено на нови удари. Израел е наредил евакуация на цивилните в някои райони на предградието.

Въздушните нападения са насочени срещу Хашем Сафиедин, който според слуховете ще наследи убития лидер на „Хизбула“ Хасан Насрала.

Израелската армия отказва коментар.

Експлозии има и в близост до летището в Бейрут.

От Тел Авив посочват, че „Хизбула“ е изстреляла около 230 ракети от Ливан към Израел в четвъртък. От организацията казват, че са атакували това, което наричат израелската "база Сахнин" за военна промишленост в залива Хайфа на средиземноморския бряг, както и израелската "база Нешер" в Хайфа.

Израел, който води война с групировката „Хамас“ в ивицата Газа от 7 октомври 2023 г., изпрати войски в южните региони на Ливан във вторник след две седмици на интензивни въздушни удари, в който се включи и Иран, отбелязва Ройтерс.

Г-7 осъди в четвъртък ракетната атака на Иран във вторник и потвърди ангажимента си към сигурността на Израел. Групата призовава за сдържаност, прекратяване на огъня в Газа и спиране на военните действия в Ливан. „Един опасен цикъл от атаки и отмъщения ще подхрани неконтролируема ескалация в Близкия изток, което не е в ничий интерес“, посочват от Г-7 в изявление.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани също призовава за повече усилия за прекратяване на огъня.

Израел твърди, че операцията в Ливан цели да върне у дома жителите на населени места в северните части на страната, които бяха евакуирани заради ударите на „Хизбула“.

„Хизбула“ твърди, че е отблъснала няколко сухопътни операции на израелските войски с мерки като засади и преки сблъсъци. Групировката твърди, че е убила 17 израелски военни по време на битка в южен Ливан в четвъртък. Израелските сили за сигурност не коментират това твърдение.

Върховният водач на Иран ще изнесе първа публична проповед от пет години

Британският в. Guardian съобщава, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей ще ръководи петъчните молитви и ще изнесе публична проповед, която може да хвърли светлина върху плановете на ислямската република след масивната ракетна атака срещу вражески Израел.

Това ще е първата публична проповед на Хаменей от пет години насам, посочва медията.

Върховният лидер, който притежава най-високата власт в Иран, ще води мюсюлманите в молитва в джамията „Имам Хомейни“ в центъра на Техеран, според съобщение на официалния му сайт. Молитвата ще последва „възпоменателна церемония“ в 10.30 сутринта местно време за Хасан Насрала, убития лидер на подкрепяното от Техеран ливанско въоръжено движение „Хизбула“.

За последно Хаменей ръководи петъчните молитви през януари 2020 г., след като Иран изстреля ракети по база на американската армия в Ирак в отговор на удар, който уби уважавания командир на Революционната гвардия Касем Солеймани.

Хаменей обяви публичен траур в Иран за Насрала и в сряда каза, че смъртта на лидера на Хизбула "не е малък проблем".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още