IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин забрани преброявания, новината за удар с митична бомба в Украйна се оказа фалшива

Руските части не могат да се възползват от численото си превъзходство в Курска област

07:56 | 03.10.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин подписа указ, който забранява изпълнението на части от закона за всеобщо социологическо преброяване в Русия до 1 януари 2029 година. Става дума за текстове, които предвиждат провеждането на извадкови наблюдения върху населението, които по този закон обхващат най-малко 5% от населението, посочват от пресслужбата на Кремъл.

Тези преброявания се използват от руските институции, за да следят динамиката на населението. Такива данни са ключови при анализи и на международни институци, както и на бизнеса при разработването на маркетинг стратегии или оценки за развитието на икономиката, отбелязва Newsweek.

Западни анализатори коментират, че причината за това решение са загубите, които Русия търпи във войната с Украйна. Според проучванията на руската секция на ВВС към 71 хил. души са загинали на бойното поле. Става въпрос само за хора, с чиито близки журналистите са се свързали и те са потвърдили загубата им. Информация за тях се събира от социални мрежи и други достъпни източници.

Според статистиката на Украйна загиналите и ранените от началото на войната руски военни са 650 хил. Тези данни са близо до оценките и на някои западни разузнавания. Информацията обаче не може да бъде потвърдена. Украйна не дава официална информация за загубите си, но през февруари украинският президент Володимир Зеленски съобщи по време на брифинг, че убитите украински военни са към 30 хил. Той отказа да назове броя на ранените, за да не насочва врага.

Използва ли Русия митичната "бащата на всички бомби" край Харков?

Приближени до Кремъл руски военни кореспонденти съобщиха за разрушителен удар с "бащата на всички бомби" - вакуумната бомба ОДАБ-9000, смятана за най-мощната в света след ядрените (44 хил. кг тротилов еквивалент), във Вовчанск, Харковска област. Украинските военни в областта обаче заявиха, че тези съобщения са част от информационната война, целящи демотивацията на военните и всяване на паника сред украинското общество.

Говорителят на военно-тактическата групировка на украинските военни в Харковска област - Виталий Саранцев, обясни в Telegram, че пренасянето на боеприпас с такива размери и тегло е възможно само от стратегически бомбардировачи (Ту-160 или Ту-95), но активност на такава бойна авиация не е засичана.

Нещо повече - заради характеристиките си такава бомба би трябвало да бъде пусната над самата цел, тоест с навлизане на бомбардировача на украинска територия. В момента Русия обстрелва активно приграничните градове с авиационни бомби, които благодарение на модернизации имат обхват от 80 км. Това означава, че самолетите, които ги изстрелват, остават защитени на руска територия. Това е една от причините Киев да настоява за разрешение за удари по цели в Русия със западни ракети. В момента украинските военни имат разрешение да използват ограничено артилерийски снаряди (удари с HIMARS) по военни цели на руска територия.

Саранцев не отрече, че Русия е нанесла разрушителен удар по Вовчанск, но вероятно с бомба с много по-малка мощност - ОДАБ-1500, и като цяло изрази съмнения, че "бащата на всички бомби" действително съществува.

Преди дни Украйна успя да освободи завода за агрегати във Вовчанск след съвместна операция, в която участва и части от военното разузнаване (ГУР). Анализите на британското разузнаване сочат, че химическият завод е позволявал на руснаците тактическа поддръжка на операцията по преминаване на р. Вовча и загубата на тази позиция ограничава движението в Харковска област.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 952-я ден от началото на пълномащабната война сочи, че до 22 часа на 2 октомври е имало само две атаки в Харковска област - към Вовчанск и Тихе.

Какво следва след превземането на Вухледар?

Няма данни за увеличаване на интензивността на настъплението на руснаците след превземането на Вухледар. ВСУ съобщава за четири битки край Богоявление в това направление. Според публикации на редица западни медии загубата на града може да доведе до срив на фронтовата линия в това направление, но украински военни анализатори изказват съмнения, че руснаците могат да се възползват. Битката за града продължава от май 2022 г. и според оценките нямат възможност да се реорганизират толкова бързо и да разширят усилията си в региона.

Има данни, че защитниците на града - 72-а бригада "Черните запорожци" са успели да се изтеглят от града и са заели позиции в покрайнините.

Най-гореща си остава ситуацията около Покровск, където ВСУ отчита 29 атаки - натискът е към Селидове, Миролюбивка, Миколаивка и Новоторецке. Данните показват, че през последните дни руснаците отново използват бронирана техника в атаките си към града. Украински военни наблюдатели посочват, че през последните месеци има ръст на загубите на жива сила на руснаците, защото намалява бронираната техника и атаките се извършват от пехота.

Към този час нападенията в съседното Курахивско направление са 27 - основно към Цукурине, Хеорхиевка, Костянтинивка и Катеринивка.

ВСУ отбелязва още и 20 атаки в Торецкото направление - основно към града с активно използване на бойна авиация, както и известно затихване на щурма към Часов яр.

Общо водените битки по фронтовата линия през миналото денонощие са 142. Регистрирани са 69 въздушни удара, при които са използвани 126 авиационни бомби, както и повече от 500 дрона камикадзе. Относително по-малък спрямо миналите седмици остава броят на използваните артилерийски снаряди - 4500.

Киевската военна администрация съобщи за масирана нощна атака срещу града, при която са използвани дронове, летящи на вълни от различни посоки. Въздушната тревога в Киев продължи повече от пет часа, но няма данни за щети и жертви. Местните власти съобщиха за поредната авиационна бомба в жилищен район на Харков в нощта срещу 3 октомври, при която пострадаха 10 души.

Тази нощ Русия е изстреляла общо 105 дрона по Украйна, сочат данните на ВВС на Украйна. Унищожени са 78 от тях, а 24 са неутрализирани със средствата за радиоелектронна борба.

Руските части още не могат да се възползват от численото си превъзходство в Курска област

Русия е увеличили броя на военните си в Курска област, но все още не може да се възползва от това, сочат наблюденията на украинския Център за отбранителни стратегии. Според данни на Киев руските военни в областта са съществено увеличени - от около 11 хил. в началото на август, когато започна украинското настъпление, до поне 35 хил. - 40 хил. към края на септември.

Руски военни кореспонденти отбелязват, че Плехово остава в ръцете на украинците въпреки натика, оказван в покрайнините на населеното място. Украинците се прегрупират в района на Глушково, сочат още руските наблюдатели.

Според украински източници превзето е населеното място Комишовка и военните подобряват позициите си около Кремяное и Шептуховка, като има данни за обкръжение на руски част и в Кремяное. Отблъснати са украински атаки към Нови пут и Веселойе, а руските части отчитат напредък на югоизток от Суджа и в горски район около Кучеров и Бородина.

Дронове временно затвориха граничен пункт между Украйна и Румъния

Заради атака с дронове в ранните часове на 2 октомври за кратко беше затворен граничен пункт между Румъния и Украйна. Граничните власти в Украйна съобщиха, че под прицел са били пристанищната инфраструктура и граничния пункт. Русия потвърди удара, съобщавайки, че фериботната линия там е използвана за пренос на военна техника и муниции за Украйна.

Атаката беше отбелязана от украинския президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. Той сравни ситуацията с подкрепата, която получава Израел при въздушните атаки от Иран и призова съюзниците да помогнат при свалянето на дронове и ракети в приграничните райони.

САЩ виждат "продуктивни стъпки" в плана за мир на Украйна

Получихме плана, анализираме го и виждаме редица "продуктивни стъпки",  коментира говорителят на Държавния департамент Матю Милър по повод представения от Володимир Зеленски план за победата във войната. В брифинг Милър допълни, че няма да коментира какво съдържа документа, докато Киев сам не го представи.

Говорителят на Държавния департамент посочи само, че в плановете на Киев има и стъпки, които трябва да изпълнят западните съюзници и това ще бъде обект на следващи дискусии.

Очакванията са, че планът на Зеленски ще бъде дискутиран по време на следващата среща във формата "Рамщайн" в Германия. Този път тя ще бъде на високо равнище (обикновено в нея участват министрите на отбраната на НАТО и другите съюзници). По време на визитата на Зеленски в САЩ американският президент Джо Байдън анонсира участието си на заседанието в Германия на 12 октомври.

В офиса на украинския президент обясниха, че подробности от плана ще бъдат разкрити, макар и някои части от него ще бъдат засекретни заради чувствителната информация, която съдържат. Според медийни публикации планът отразява исканията на Киев да получи разрешение за удари по територията на Русия със западни ракети и покана за членство в НАТО.

България ще подпише двустранно споразумение с гаранции за сигурност с Украйна

Министерският съвет одобри решение за подписване на двустранно споразумение, даващо гаранции за сигурност на Украйна при бъдещи атаки. Украйна подписа 26 такива споразумения досега, след като решението за тях беше взето по време на годишната среща на НАТО през 2023 г.

Първоначално идеята беше Киев да получи гаранции за сигурност от страните в НАТО, каквито организацията като цяло още се въздържа да даде, преди Украйна да стане част от Алианса, но в инициативата се включиха и други държави, включително и неутралната Ирландия. В тях се описват краткосрочни и дългосрочни конкретни ангажименти, които да помогнат на Украйна да се защити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Vayk__
преди 24 минути
Статията общо взето казва следното: няма смисъл от опитите за освобождаване на курска област, каквито и бомби да пускат руснаците ние сме си цели и превзеха въгледар и ще си останат там понеже е удобно и няма защо да ни гонят на запад)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
гъбко
преди 1 час
На кадъра към статията - процедурите с ботокс и ботулин на издирваният от Международният съд в Хага за престъпления срещу човечеството са му мумифицирали гнъсъвата физиономия. Наближава юбилейна цифра ребрята - ден 1000 от тридневната СВОйна. Украинците са бишнали радар Скай-М, хаха, уж да засича балистични цели , ама е засякъл. За всеобща радост с все екипажа. 78 свалени дрончета геранЪ, имало ли е Ф16ки? Нямало ли е? Уф, забравих, то нали всички са надлежно унищожени и докладвани от Конашенко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 8
Алехандро
преди 2 часа
Ама, кое в тази потьотмкина държавица не е фалшиво!? Лъжа, фалш, некадърност, алкогол, кражби, палежи, убийства, изядени хора и деца, сичко това в огромни размери! Ада на земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още