IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атанас Запрянов: Пълномащабна война в Близкия изток е най-лошият сценарий

Възможни са терористични действия в Европа на ислямистките организации, заяви служебният министър на отбраната

15:24 | 02.10.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Пълномащабна война в Близкия изток ще бъде най-лошият сценарий. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в коментар за ситуацията в Близкия изток. 

„Трябва да отчитаме при една ескалация, че бежанските потоци ще се увеличат. Освен това са възможни терористични действия на ислямистки организации в европейски страни. Трябва да вземем мерки и да си проверим сигурността у нас“, посочи Запрянов.

Попитан дали е възможна пълномащабна война, министърът на отбраната отговори положително и подчерта, че това може да стане, ако Съветът по сигурността на ООН и големите държави не предотвратят ескалацията между Иран и Израел. 

На въпрос дали по дипломатически път може да се постигне положителен резултат, военният министър коментира: „По моята оценка вече балансираме на ръба. Ако Израел отговори директно по цели в Иран, стават военни действия между две държави, това е ескалация“. 

Във връзка със свикването на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава министър Запрянов посочи, че със сигурност за изпълнителната власт ще има задачи.

„Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий. Органите по сигурността и отбраната трябва да имаме специфични задачи, които трябва да подготвим. Надявам се и апелирам да не се стига до пълномащабна война в Близкия изток“, каза още служебният министър на отбраната. 

Нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква застрашеност от терористична атака, свързана с процесите в Близкия изток. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. 

Взети са допълнителни мерки за сигурност по отношение на дипломатическото представителство на Израелската държава и други обекти, свързани с дипломатическата мисия, така че да гарантираме сигурността на служителите и районите, в които те се намират“, съобщи министър Илков. 

"Имаме засилени мерки за сигурност и по други места, но това е продиктувано от превантивния елемент", каза още той. Министърът на вътрешните работи подчерта, че засилено полицейско присъствие има на стратегически места в София, а при необходимост такова ще има и на други места в страната. 

Междувременно служебният министър-председател Димитър Главчев свиква днес в 17:00 ч. Съвета по сигурността във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В петък държавният глава Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Иран снощи изстреля десетки ракети по Израел в отговор на убийството на лидерите на ливанската групировка „Хизбула“ и палестинската „Хамас“, което е втората подобна атака за последните шест месеца.

С полет от Ливан вчера се прибраха 80 наши сънародници, ден преди това бяха евакуирани 89 българи. 

(По БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Repoman
преди 1 час
Войната не е най-лошия сценарий. Има една поговорка: "По-добре ужасен край, отколкото ужас без край.". Може би е по-добре да има война и да се реши какво ще става в района, отколкото Израел вече цяла година да бомбандира ту Газа, ту Йемен, ту Ливан, ту Сирия, и това да е нещо нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още