IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иран е изстрелял балистични ракети по територията на Израел*

Иранската революционна гвардия заяви, че ако Израел отмъсти, отговорът на Техеран ще бъде "по-смазващ и разрушителен"

21:13 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Иран изстреля залп от балистични ракети срещу Израел като отмъщение за кампанията на Тел Авив срещу съюзниците на Техеран от „Хизбула“ в Ливан, съобщава Ройтерс.

В Израел прозвучаха сирени и се чуха експлозии в Йерусалим и долината на река Йордан, след като израелците бяха евакуирани в бомбоубежища. Журналисти на държавната израелска телевизия залягаха по земята по време на отразяване на атаката.

Израелското армейско радио съобщи, че близо 200 ракети са били изстреляни към Израел от територията на Иран. Иранската революционна гвардия заяви, че Иран е изстрелял десетки ракети срещу Израел и че ако Израел отмъсти, отговорът на Техеран ще бъде "по-смазващ и разрушителен".

По-късно израелските военни обявиха, че гражданите на страната са свободни да напуснат убежищата си. Говорителят на военните Даниел Хагари посочи, че военните не са запознати с жертви или тежки наранявания в резултат на иранските ракетни атаки. Той определи атаката като сериозна и каза, че ще има последствия.

Атаката на Иран срещу Израел. Карта: Bloomberg Атаката на Иран срещу Израел. Карта: Bloomberg

Високопоставен ирански служител посочи пред Ройтерс, че заповедта за изстрелване на ракети срещу Израел е била дадена от върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей. Засега Хаменей остава на сигурно място, добавя високопоставеният служител.

Журналистите на Ройтерс са видели прихванати ракети във въздушното пространство на съседна Йордания.

Цените на петрола скочиха с около 5% след новината за иранските ракетни удари, които повишават перспективата за по-широка война между двете страни.

Предишен кръг от ирански ракети, изстреляни срещу Израел през април - първите в историята - бяха свалени с помощта на американската армия и други съюзници на Тел Авив. Тогава Израел отговори с въздушни удари срещу Иран, но беше предотвратена по-широка ескалация.

Според иранската мисия в ООН атаката срещу Израел е „легална, рационална и легитимна реакция спрямо терористични действия“.

„Ако ционисткият режим посмее да отговори или извърши допълнителни злонамерени действия, ще последва смазваща реакция. Регионалните държави и поддръжниците на ционистите са съветвани да се разделят с режима“, написа мисията в социалната платформа X.

Междувременно стана ясно, че американският президент Джо Байдън е наредил на военните сили на САЩ да прихващата ракети, насочени към Израел.

САЩ засилиха военната си позиция в Близкия изток през последните дни, посочва Пентагонът и обяви в понеделник, че ще изпрати допълнително няколко хиляди войници в региона, включително ескадрили на изтребители. Министърът на отбраната Лойд Остин е информирал израелския си колега Йоав Галант във вторник, че САЩ са „добре подготвени“ да защитават съюзници, партньори и американски войски от ирански заплахи, като двамата са обсъдили „тежките последици“ от директен удар срещу Израел, разкриват източници, цитирани от Bloomberg.

Иран има „значителен“ запас от балистични и крилати ракети, способни да поразяват цели на разстояние до 2000 километра от границите му, заяви през април Разузнавателната агенция на отбраната на САЩ в годишната си оценка на глобалните заплахи. В нея се добавя, че миналата година Техеран „се е съсредоточил върху въвеждането на ново поколение системи с голям обсег, за да противодейства на Израел“.

От началото на 2023 г. Техеран е представил три нови ракети, способни да ударят Израел от западната част на Иран, включително крилата ракета за наземно нападение и балистична ракета, за която твърди, че е хиперзвукова.

*Информацията е актуална към 21:22 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още