IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво означава промяната на руската ядрена доктрина?

Липсват предупредителни значи, които доказват, че Москва е сериозна в заканите си

20:00 | 01.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кун обяснява, че руската ядрена доктрина, която е създадена през 2014 г. и актуализирана през 2020 г., съдържа две части: Едната е "декларативна" и често се оповестява публично, а втората, свръхсекретна част, състояща се от около 100 страници, съдържа конкретните данни за това кога Русия може да използва ядрения си арсенал.    

"Така че не бих обръщал прекомерно внимание на първата част на този документ, декларативната, публична част от него, от гледна точка на това дали тя ни казва нещо за това дали Русия ще използва ядрени оръжия или не, [защото] вероятно няма да ни каже много", посочва той.

Американският в. Washington Post цитира руски академик, близък до високопоставени руски дипломати, според когото промените ще увеличат гъвкавостта на доктрината и "в известен смисъл ще я разширят".

"Струва ми се, че елементът на несигурност ще бъде запазен, за да се увеличи нивото на гъвкавост. Но ... тъй като използването на ядрени оръжия в случай на атаки, подобни на тази в Курск, би било съпроводено със значителни негативни странични ефекти, това едва ли може да бъде оправдано от военна гледна точка", казва академикът.

Според него моментът, в който бе направено изявлението на Путин, не е случаен и е ясен сигнал към Запада, че "все още има голям набор от възможности за ескалация". "Ядреният вариант не е предпочитан", каза обаче академикът.

Павел Подвиг, базиран в Женева анализатор, който ръководи проекта "Руски ядрени сили", казва, че промените в руската ядрена доктрина имат за цел да създадат "несигурност и двусмисленост относно възможността за отговор" и посочи, че досегашната версия на доктрината е възприемана като "доста рестриктивна", от мнозина експерти в Русия.

"Като цяло, това е послание, което има за цел да предупреди Запада ..., че помощта, която се обсъжда в момента, би могла да бъде ... проблематична", посочва той.

Подвиг добавя, че коментарите на Путин ще предизвикат повече несигурност относно това какво действие би могло да бъде определено за нападение срещу Русия и ще "накарат хората да гадаят и да бъдат предпазливи по отношение на всичко, което би приличало на това".

Следователно обявената промяна в руската ядрена доктрина е свързана не толкова с фундаментална промяна в руската ядрена политика, колкото с изпращане на сигнал към западната аудитория, коментира британският в. Spectator. Москва иска ясно да покаже на Лондон, Берлин, Вашингтон и други западни столици, че ядреният вариант е изрично на масата и че като продължават да засилват помощта си за Украйна, тези страни повишават риска от използване на ядрени оръжия, посочва изданието.

В крайна сметка обаче възможността Русия да използва ядрено оръжие остава малко вероятна - поне засега, пише Spectator и посочва, че в случай, че руската страна започне сериозно да обмисля да използва ядрено оръжие в Украйна или срещу страни от НАТО, за това ще има предупредителни знаци. Например членовете на семействата на руските олигарси, които продължават да се наслаждават на охолния живот в европейските столици, биха започнали масово да напускат Европа. Трудно е да си представим, че Путин ще започне ядрена война с НАТО, ако това би застрашило роднините на основните му поддръжници в Русия, заключава вестникът.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още