IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво означава промяната на руската ядрена доктрина?

Липсват предупредителни значи, които доказват, че Москва е сериозна в заканите си

20:00 | 01.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В неделя Кремъл съобщи, че са подготвени изменения в руската ядрена доктрина, които предстои да бъдат официално приети, което означава, че съответните документи, определящи обстоятелствата, при които Москва може да използва ядрено оръжие, ще бъдат актуализирани, предаде Ройтерс.

Миналата седмица президентът Владимир Путин предупреди Запада, че съгласно предложените промени в доктрината Русия вече ще може да използва ядрено оръжие, ако бъде нападната с конвенционални ракети и ще счита всяко нападение срещу нея от страна на неядрена страна, но подкрепено от ядрена сила, за съвместно нападение.

Мнозина Западни наблюдатели разглеждат промените в ядрената доктрина като опит на Путин да създаде "червена линия" за САЩ и техните съюзници, като сигнализира, че Москва ще обмисли да отговори с ядрено оръжие, ако те позволят на Украйна да нанася удари дълбоко в територията на Русия със западни ракети с голям обсег, коментира Ройтерс.

В официалната руска ядрена доктрина - чиято последна публична версия датира от 2020 г. - към момента се посочва само, че Русия може да използва собствения си арсенал в случай на ядрена атака или конвенционална атака, "когато самото съществуване на държавата е застрашено", посочва в. Le Monde. Путин предложи в актуализираната доктрина да бъде записано и че "агресия срещу Русия от страна на която и да е неядрена държава, но с участието или подкрепата на ядрена сила", ще бъде разглеждана като "тяхно съвместно нападение срещу Русия". Препратката към Украйна и нейната настояща офанзива в руската Курска област, е пределно очевидна, коментира вестникът.

Предвижда се в доктрината също така да бъде записано, че занапред Русия ще може да използва ядрено оръжие, "ако получи надеждна информация за началото на масирана трансгранична въздушна атака с използване на самолети от стратегическата и тактическата авиация, крилати ракети, безпилотни летателни апарати и хиперзвукови оръжия", каза още Путин. Тази формулировка вероятно е в пряка връзка с настоящите преговори между Украйна и Запада за доставка на оръжия с голям обсег на действие, отбелязва френското издание.

Последната предложена промяна е в доктрината за първи път ясно да се изтъкне фактът, че Беларус вече е под чадъра на руския ядрен арсенал. "Запазваме си правото да използваме ядрено оръжие в случай на агресия срещу Русия и Беларус", заяви Путин. Този ход не е изненадващ предвид обявеното през юни 2023 г. разполагане на ядрени бойни глави на територията на Беларус, което бе първото разполагане на ядрени оръжия на Москва извън територията на Русия след разпадането на Съветския съюз, посочва Le Monde.

Въпреки сериозната реторика обаче, трябва да се има предвид, че има голяма разлика между изказванията на Путин и действителната ядрена доктрина, която предвижда кога, как и защо точно Русия може да използва ядрени оръжия, отбелязва "Франс 24".

"Това не означава непременно, че има някаква промяна в стратегически план", казва Сара Циниерис, специалист по международна сигурност и неразпространение на ядрените оръжия в Кралския колеж в Лондон. "Това до голяма степен е реторика", добавя тя.

Дейвид Благдън, старши преподавател по международна сигурност в британския Ексетърски университет споделя тази гледна точка и отбеляза, че въпреки сериозния език Путин вероятно не е по-близо до натискане на ядрения бутон, отколкото преди.

Според Улрих Кун, ръководител на програмата за контрол на въоръженията и нововъзникващите технологии в Института за изследване на мира и политиката на сигурност към Хамбургския университет, обаче това прави още по-трудно да се прецени каква заплаха всъщност представлява декларацията на Путин.

"По принцип въпросът тук е: Има ли Русия червени линии? Къде са тези червени линии? И ако тези червени линии бъдат пресечени, означава ли това, че това почти автоматично ще бъде предизвикано използването на ядрено оръжие? И отговорът и на трите въпроса е: Не знаем", посочва той.

Последна актуализация: 19:13 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
5238arlana
преди 2 часа
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може--- https://come.ac/manx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още