IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отбранителна техника по стандарти на НАТО ще се строи край Бургас

„ГБС-Пловдив“ построи мащабната производствена база, разположена на 150 кв. м

18:52 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Заводът е построен за година и половина и ще произвежда отбранителна техника. Снимка: Иван Миладинов
Заводът е построен за година и половина и ще произвежда отбранителна техника. Снимка: Иван Миладинов

Отбранителна техника по най-висок стандарт на НАТО ще се строи край Бургас. Това стана ясно днес, след като бе открит първият у нас завод за бронирана техника.

Предприятието е собственост на международната компания International Armored Group (IAG), а строежът на завода бе възложен на „ГБС-Пловдив“ и отне точно година и половина от първата копка през март 2023 г. до откриването му през октомври.

Инвестицията в строителството на завода надхвърля 20 млн. лв. Разположена на 150 кв. м, производствената база ще изработва оборудване както за българските въоръжени сили, така и за експорт на техника на международните пазари.

В нея ще се произвеждат различни видове бронирани автомобили, дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, военни кранове за евакуация и патрулни автомобили, както и четвърто поколение на бойната машина на пехотата РИЛА 8х8. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвер и др.  

От страна на изпълнителите на строителството на завода присъстваха изпълнителният директор на „Главболгарстрой Интернешънъл“ и член на Надзорния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ Светослав Любомиров, инж. Константин Златев и инж. Димитър Теллиев.

По време на откриването бе направена и демонстрация на гасене на пожар от дрон, бяха демонстрирани различни видове техника и безпилотни и автономни бойни системи. Очаква се производството в завода да започне в началото на 2025 г. и да осигури над 300 работни места в района.

Последна актуализация: 18:52 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още
Финанси виж още