IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Целта е Иран, или как Израел иска да прекрои силите в Близкия изток

Според анализатор Тел Авив поставя началото на края на Оста на съпротивата на Техеран

16:51 | 01.10.24 г. 6
Снимка: Ramiz Dallah/Anadolu via Getty Images
Снимка: Ramiz Dallah/Anadolu via Getty Images

Началото на края за Оста на Иран

Риториката, използвана от израелските лидери, изглежда не съответства на по-ограничените забележки на официални лица в САЩ. Не само вътрешнополитическата логика ръководи Нетаняху, но и военната обосновка.

„Той унищожи висшето ръководство на „Хизбула“, компрометира способността ѝ да координира и да води инициативи. Въпреки рисковете пред едно наземно нахлуване, заплахата от балистични ракети на далечни разстояния и разтегнатия характер на настоящите операции на израелските сили, вероятно няма да има по-добро време за навлизане в Южен Ливан за унищожаване на военната инфраструктура на „Хизбула“ там“, коментира Матю Савил от британския мозъчен тръст Royal United Services Institute.

Израелски официални лица говорят с много по-амбициозни термини от по-ограничената военна цел да спрат трансграничните ракетни атаки на „Хизбула“, за да могат около 80 хил. израелци да се върнат по домовете си в евакуираните населени места край границата с Ливан.

Някои висши и все още влиятелни бивши ръководители на разузнаването и сигурността, включително бившият ръководител на "Мосад" Тамир Пардо, публично призовават военната кампания да бъде поддържана, за да се преначертае Близкия изток. Пардо коментира пред израелски медии, че ударите, нанесени от Израел на „Хизбула“ в последните седмици, предоставят на страната му „възможност, която не трябва да се пропуска“.

Най-важният регионален съюзник на Техеран едва ли ще се възстанови, за да контролира Ливан до степента, която беше достигната след войната с Израел през 2006 г., добавя Пардо.

Щетите, които израелските сили нанесоха на „Хизбула“, наистина разтърсиха организацията. Списъкът на висшите командири на групировката, убити през последните две седмици, се обновява ежедневно. „Почти цялото висше ръководство на групата, политическо и военно, заедно с хиляди членове и командири на средно ниво, беше елиминирано или няма да може да влиза в битки, да не говорим, че Израелските отбранителни сили са унищожили големи количества стратегически боеприпаси, които биха могли да застрашат израелски цели“, казва Ахмед Фуад Алхатиб, анализатор в Атлантическия съвет.

Според него това вероятно е началото на края на Оста на съпротивата на Иран.

Този резултат няма да се хареса на голяма част от арабските лидери, включително в страните от Персийския залив. Някои медии в региона вече хвърлят вината за страданията на ливанците върху „Хизбула“. Влиятелният всекидневник на Саудитска Арабия Okaz обвинява организацията, че действа „в името на иранските интереси, а не на ливанските или арабските“.

И „Хизбула“, и Иран са в затруднено положение с малко привлекателни възможности. Новият президент на Иран Масуд Пезешкиан иска да подобри връзките с арабските съседи и също така отправи предложения към Запада, като намекна, че Техеран е готов да подходи по-сериозно към ядрените преговори. Прякото участие в конфликта рискува да разруши този дипломатически контакт.

Джулиън Барнс-Дейси от European Council on Foreign Relations обаче предупреждава, идеята за създаване на нов регионален ред е „опасна илюзия“. „Израелската атака бележи значително тактическо постижение, но остава отделена от жизнеспособен стратегически път за устойчиво справяне с нуждите на Израел за сигурност и прекратяване на поредицата от взаимосвързани регионални конфликти“, добавя той.

Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт, яростен критик на Нетаняху, също коментира пред Politico, че е рано да се говори за успехи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
5238arlana
преди 1 час
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може--- https://come.ac/manx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 часа
До: 0pk хахаха, колко човека оше трябва да ти го кажат за да разбереш.. ... ти си много проооста копейка :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 2 часа
Едно време Саддам се пънчеше с ядрената си програма, е**аха му мамата. Въпрос на време е аятоласите да си минат по реда. Дай Боже да е с по-малко жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 часа
До: 0pk: *Bibi may be a son of a bitch, but hes our son of a bitch!* - Класика. Но за мен евреите имат право на своя държава, а вече сдобили се с нея, имат право и да си я защитават. Няма добра война, освен в американските холивудски бози, но Израел наистина няма друг път - политическите лиготии на миротворците преди Нетаняху само влошиха нещата. Другата половина от коментара ти, касаеща П, крещи за подобен отговор, но чакай от умрял писмо тук - един вече се е иззссррал. Ще дожужат и останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
karadjata
преди 3 часа
До: 0pkС извинение, но определено си много прoста копейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
0pk
преди 4 часа
Той и П. иска да прекрои още по-близкия изток, ама на него му се пречкаме, докато на Бени му помагаме. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още