IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Целта е Иран, или как Израел иска да прекрои силите в Близкия изток

Според анализатор Тел Авив поставя началото на края на Оста на съпротивата на Техеран

16:51 | 01.10.24 г. 4
Снимка: Ramiz Dallah/Anadolu via Getty Images
Снимка: Ramiz Dallah/Anadolu via Getty Images

Лидерите на Израел вярват, че сега имат уникалната възможност да прекроят Близкия изток, което надхвърля разбиването на ислямистките групировки „Хамас“ и „Хизбула“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху даде да се разбере в понеделник, че крайната му цел е да подкопае авторитета на религиозното ръководство на Иран, което покровителства двете организации, пише Politico.

В обръщение на английски език Нетаняху коментира, че в деня, в който „благородният персийски народ“ ще бъде освободен от управлението на „тираните“, ще може да се постигне мир с Израел. По думите му този ден ще дойде „много по-рано, отколкото хората си мислят“, добавя медията.

„Няма място в Близкия изток, което Израел да не може да достигне“, предупреждава още той.

За Иран това не са празни приказки. Израел не просто се бори с Техеран, като разбива неговите съюзници и подставени лица, каквито са „Хизбула“ в Ливан и хутите в Йемен. Тел Авив демонстрира своето надмощие както по отношение на технологиите, така и по отношение на шпионажа на иранска земя. През април, след масирания ирански ракетен обстрел, Израел отвърна на удара, като взриви радар за противовъздушна отбрана близо до централния град Исфахан. Това беше широко възприето като предупреждение, че Тел Авив може да се прицели в иранските ядрени съоръжения.

През юли лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания беше убит от ракета, изстреляна към правителствена къща за гости в Техеран. Висши ирански командири загинаха при израелски удари по Дамаск в Сирия и Бейрут в Ливан.

Посланието на Нетаняху за „обхвата“ на Израел е ясно, което ограничава пространството за маневри на Иран. За лидерите на Техеран това е мъчително предизвикателство.

Иран проектира власт в целия регион и се представя като страна от тежка военна категория, която може да поддържа лоялни прокси милиции в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен. Сега Израел директно оспорва тази власт. Убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насралла, след като бункерът му беше обстрелян, е най-фрапантният пример за това, че Нетаняху наистина хвърли ръкавицата на Иран.

Сухопътна офанзива в Ливан

Израел няма да спре само дотук. Тел Авив започна наземна операция в южните райони на Ливан, където е съсредоточена мрежата на „Хизбула“.

Нетаняху не се вслушва в международните призиви за прекратяване на огъня и ще засили офанзивата, според високопоставен израелски представител, който говори пред Politico, при условие че се запази неговата анонимност. Целта на Израел е да изтласка каквото е останало от силите на „Хизбула“ на север от река Литани, на 29 километра от израелско-ливанската граница, в съответствие с резолюцията на ООН, с която се сложи край на войната в Ливан от 2006 г.

Израел също така ще продължи да атакува оръжейните складове и логистичните и командните центрове на „Хизбула“ в северните райони на Ливан и в долината Бекаа, както и ще продължи с мисиите за издирване и елиминиране на висши командири. „Това е нашият шанс да сломим „Хизбула“, така че организацията никога да не може да се възстанови и да използва силата, която има в Ливан“, казва източникът на медията.

Ниският рейтинг на Бенямин Нетаняху се повишава след убийството на Насралла, което означава, че той има и политически стимул да продължи офанзивата и да игнорира призивите на западните му партньори и хуманитарните групи.

Според представители на САЩ нахлуването в Ливан ще е ограничено, целенасочено и не толкова мащабно, колкото през 2006 г. Тогава имаше кратка, но ожесточена война, която засегна тежко и двете страни.

Вашингтон обаче се опасява от иранска атака срещу Израел, заради което американски сили бяха преместени в региона. „Те ни информираха за редица операции, знам, че съм виждал доклади за наземни операции. Имахме някои разговори с тях за това“, коментира Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ, пред репортери на брифинг в понеделник. „В непрекъснати разговори сме с тях за това“, добавя Милър.

Последна актуализация: 16:51 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 19 минути
Едно време Саддам се пънчеше с ядрената си програма, е**аха му мамата. Въпрос на време е аятоласите да си минат по реда. Дай Боже да е с по-малко жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 35 минути
До: 0pk: *Bibi may be a son of a bitch, but hes our son of a bitch!* - Класика. Но за мен евреите имат право на своя държава, а вече сдобили се с нея, имат право и да си я защитават. Няма добра война, освен в американските холивудски бози, но Израел наистина няма друг път - политическите лиготии на миротворците преди Нетаняху само влошиха нещата. Другата половина от коментара ти, касаеща П, крещи за подобен отговор, но чакай от умрял писмо тук - един вече се е иззссррал. Ще дожужат и останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
karadjata
преди 1 час
До: 0pkС извинение, но определено си много прoста копейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
0pk
преди 2 часа
Той и П. иска да прекрои още по-близкия изток, ама на него му се пречкаме, докато на Бени му помагаме. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още