IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нахлуване в Ливан няма да донесе победата, на която Израел се надява

Нетаняху има кратък прозорец да разработи политическа стратегия за спечелване на мира, за да се радва на подкрепа от съюзниците му, но едва ли ще го направи

12:08 | 30.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кратък прозорец за политическа стратегия за спечелване на мир

Агресията на Иран (или „отбраната“, както е в очите на Техеран) наистина трябва да бъде овладяна. Успехът на въздушната кампания на Израел срещу „Хизбула“ отваря прозорец на възможност за унищожаване на терористичната група, но е малко вероятно друга  израелска окупация на Южен Ливан да постигне тази цел. Вместо това ще има нови причини да се поднови съществуването на групата във време, когато нейното безразсъдство я направи уязвима за натиск от Ливан, където голяма част от населението я презира.

Може би има много кратък прозорец за Нетаняху да разработи все още липсващата политическа стратегия за прекратяване на войната и спечелване на мира. Ако го направи, той ще продължи да се радва на подкрепата на могъщи играчи, от САЩ до Саудитска Арабия и по-голямата част от ливанското население, на което му е писнало от конфликта и от „Хизбула“. Той трябва да се възползва от шанса, но представянето му пред ООН не дава знак, че ще го направи.

Близкият изток се подготвя за неизвестното

Според друг анализ на Bloomberg убийството на Насрала няма да предизвика пряка война, а вместо това Иран ще се съсредоточи върху възстановяването на въоръжената групировка в Ливан и поддържането на своята мрежа от подставени лица в действие възможно най-дълго. По-скоро въпросът е дали Израел преследва допълнителни цели, докато в САЩ кандидатпрезидентската кампания е в разгара си.

Има ранни признаци, че Техеран ще упражни същата сдържаност, която показа след другите израелски действия. Това е не на последно място, защото Израел превъзхожда Иран военно, а и САЩ преместиха повече сили в региона, за да възпрат голяма атака срещу своя съюзник. Мохамад Джавад Зариф, главен съветник на иранския президент Масуд Пезешкиан и бивш външен министър, коментира пред държавната телевизия в неделя: „Ние ще отговорим във време, което е подходящо и по наш избор“.

Междувременно първото изявление на Хаменей ден по-рано подчерта факта, че „Хизбула“ разполага с достатъчно хора, които могат да заменят Насрала, и че „оста на съпротивата ще реши съдбата на региона“.

Риториката от Техеран отразява желанието на духовенството и военния елит да държат войната на една ръка разстояние. В непосредствена перспектива задачата ще бъде да се възвърне силата на войнствените групи, които ислямската република подкрепя в региона, и да гарантира, че няма да бъде въвлечена в пълномащабна война. В Ливан приоритетът е да се запази онова, което е останало от „Хизбула“, според Вали Наср, бивш старши съветник в Държавния департамент на САЩ и професор по Близкия изток в университета Джон Хопкинс.

Съюзниците Сирия и Ирак ще се превърнат в ключови канали за прехвърляне на ресурси на „Хизбула“, според източник, който е пряко запознат с военните движения в Североизточна Сирия и иранските милиции, действащи в двете страни. Сега Иран ще се опита да премести хиляди бойци в граничните райони на Ливан и Сирия, според източника на агенцията.

След участието си във войната Сирия през 2012 г., за да защитава режима на Башар ал-Асад заедно с други подкрепяни от Иран милиции, „Хизбула“ изгради бази и сложна мрежа от тунели в райони в Сирия близо до границата с Ливан. Много полеви командири на „Хизбула“ също са бягали в Сирия от Ливан със семействата си, според друг източник на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още