IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нахлуване в Ливан няма да донесе победата, на която Израел се надява

Нетаняху има кратък прозорец да разработи политическа стратегия за спечелване на мира, за да се радва на подкрепа от съюзниците му, но едва ли ще го направи

12:08 | 30.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Ние печелим“ – това каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху в реч пред Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) в петък, 27 септември 2024 г., след атаките, при които загина лидерът на ислямистката групировка „Хизбула“ Хасан Насралла.

От военна гледна точка това твърдение е трудно да се оспори, пише Bloomberg.

Смъртта на Насралла беше потвърдена на следващия ден – събота, 28 септември. Той водеше подкрепяната от Иран организация, създадена с една-единствена цел – да се бие с Израел. На 8 октомври 2023 г. той издаде съдбоносна заповед – „Хизбула“ подкрепи организацията „Хамас“, която действа на територията на ивицата Газа и която на предишния ден организира атака срещу Израел, убила над 1200 души. Стотици израелци са държани като заложници в анклава оттогава, като значителен брой от тях намериха смъртта си в последвалата война.

Освен войната с „Хамас“ на територията на ивицата Газа, Израел и „Хизбула“ си разменяха ракетни атаки, което превърна членовете и лидерите на организацията в легитимни цели за Тел Авив. Вече е ясно, че това беше грешка, достатъчна, за да провокира Израел, но не и да предизвика война на два фронта, която може да раздели ресурсите на страната и да изтощи въоръжените ѝ сили.

Израелските сили за сигурност се възползват от предимствата си

Това, което се случва в Ливан в последните седмици, не може да се подценява. Израелските сили за сигурност използват по изключителен начин предимствата си в разузнаването и въздушната мощ, за да заличат командната структура на „Хизбула“. Най-мощната сила в така наречената Ос на съпротива на Иран и първата линия на възпиране на Иран срещу евентуална израелска атака срещу ядрената му програма е буквално обезглавена.

Всичко започна с експлозии на хиляди пейджъри и уоки-токи станции, носени от бойци на „Хизбула“, и завърши с убийството на Насралла, заедно с още един от неговите висши командири, неизвестен брой цивилни и бригаден генерал Абас Нилфорушан от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран.

Както почетният професор по военни изследвания в King’s College в Лондон Лорънс Фридман казва в статия за Substack: „Това е доста различно от предишните убийства. Беше пълно обезглавяване“. Бившият австралийски генерал и военен анализатор Мик Райън определи смъртта на Насралла като по-важна от убийството през 2011 г. на бившия лидер на „Ал-Кайда“ Осама бин Ладен.

Райън и Фрийдман са прави. Бин Ладен беше пенсиониран по времето, когато беше убит от част на военноморските тюлени на САЩ, а „Ал-Кайда“ до голяма степен беше изместена от „Ислямска държава“.

За разлика от това, ролята на „Хизбула“ се разширява. Това е постоянна армия, която става все по-добре въоръжена и амбициозна, воюваща още в Сирия и други страни. Сега тя ще бъде дезорганизирана и вероятно деморализирана, защото това, което се случи, е разгром.

Последна актуализация: 12:09 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още