IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израел удари хутите в Йемен, САЩ повиши бойната готовност на военните в региона

С бойна авиация са обстреляни обекти на енергийната инфраструктура и пристанище

19:04 | 29.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Израел извърши серия от удари по позиции на хутите в Йемен, отваряйки нов фронт в регионалните конфликти, съобщава Ройтерс. В последните два дни израелската армия обстреля Ливан и позиции на "Хизбула" в Бейрут. При тях беше убит лидерът на групировката Хасан Насралла.

В неделя (29 септември) десетина бойни самолета на израелската армия са обстреляли енергийна инфраструктура и пристанището в Ходейда. В съобщението на военните се казва, че през последната година хутите, подкрепени от Иран и Ирак извършват удари по Израел, влошават регоиналната сигурност и ограничават свободата на корабоплаването в региона.

Ройтерс посочва, че от територията на Йемен хутите обстрелват Израел с дронове и ракети, изразявайки солидарността си с палестинците и обявявайки се против ударите по Газа.

Преди ден хутините съобщиха, че са изстреляли балистична ракета към летището "Бен Гурион" в Тел Авив.

Засилващото се напрежение в Близкия изток повиши бойната готовност сред американските военнослужещи в района, сочи съобщение на армията на САЩ. Оттам предупредиха Иран да не се намесва и да разширява съществуващия конфликт. Вашингтон ще повиши възможностите за въздушни операции и подкрепа, допълва още Ройтерс.

"САЩ са решени да попречат на Иран и подкрепяни от Иран партньори и проксита да използват момента и да разширят конфликта", коментира говорителят на Пентагона Патрик Райдър. Той предупреди Техеран, че САЩ ще вземат всички необходими мерки да се защитят, ако има атаки срещу американските военни и интересите на САЩ в региона.

Говорителят на съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби отбеляза, че в момента Вашингтон изчаква да види кой ще замести Насралла в "Хизбула" и ще продължи да работи за намиране на решение на кризата по дипломатически път.

САЩ още не са започнали евакуация на свои граждани от Ливан, но според източници на Ройтерс още през миналата седмица са изпратени служители на Пентагона в Кипър, които да съдействат в евентуален процес по изтегляне на американци от региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 29.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още