IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия заплаши света с ядрената си мощ от трибуната на ООН

Дронове атакуват военна и енергийна инфраструктура на територията на седем руски области

08:54 | 29.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Не искам да коментира колко безсмислена и опасна е идеята да се опитвате да се биете до победа с ядрена държава, каквато е Русия", заяви руският външен министър Сергей Лавров в своята реч пред Общото събрание на ООН. Той обвини Запада, че използва Украйна, за да победи стратегически Русия и вижда действията на съюзниците като опит за налагане на глобалното си господство в Украйна.

В  пресконференция след речта си руският дипломат директно обвърза заплахите с  предоставяне на възможността за удари по територията на Русия със западни ракети . "Ще видим какво са разбрали от това, което чуха, когато дадат или не разрешение на Украйна за оръжия с голям обсег", каза Лавров, цитиран от AP.

През миналата седмица руският президент Владимир Путин анонсира по време на заседание на руския постоянен Съвет за ядрено сдържане за готвена промяна в ядрената доктрина на Русия, която вече предвижда ядрен отговор дори и срещу конвенционално нападение от неядрена държава, която обаче е подкрепена от ядрена.

Малко преди това руският държавен глава заяви, че Русия не се нуждае от ядрени оръжия, за да победи Украйна, но явно след това визията на Москва се промени.

Володимир Зеленски: Свършихме си работата по плана за победата

Украйна е "свършила своята работа" по разясненията на плана за победата, коментира в интервю за Fox News украинският президент Володимир Зеленски в края на визитата си в САЩ. Според него в момента се водят разговори и по отношение на ударите с далекобойни ракети по територията на Русия "думата имат партньорите".

"Сега съм по-позитивно настроен, но ще видим", каза още той и потвърди, че тази възможност ще бъде използвана единствено по военни цели на територията на Русия.

Украйна от месеци опитва да получи това разрешение, с което да удари по авиационните бази в близост до границата и така да ограничи използването на авиационни бомби. Русия използва средно по около 800 такива бомби на територията на Украйна, включително и по градовете и гражданска инфраструктура, всяка седмица. Другата възможна цел са складове с оръжия и центрове за взимане на решения.

В интервюто си Зеленски отхвърли коментарите, че визитата му е политизирана след посещението на завод за артилерийски снаряди в родния град на американския президент Джо Байдън и нарече срещата си с Доналд Тръмп "много важна за мен". Украинският държавен глава беше категоричен, че подкрепата за Украйна създава работни места в САЩ и реално пречи на разрастването на войната.

Подробните стъпки около плана за победата на Киев не станаха публично известни, макар че за част от тях се говори от месеци - удари по територията на Русия със западни ракети и покана за членство в НАТО. След срещата на Зеленски и Байдън стана ясно, че планът ще бъде дискутиран с партньорите на следващата среща от формата "Рамщайн", на която ще участва Байдън и Зеленски. Заседанието е планирано за 12 октомври.

Русия е отблъснала нова масирана атака с дронове

Руското Министерство на отбраната съобщава за унищожени 125 дрона на руска територия в ранните часове на 29 септември. Местните власти от засегнатите области - Волгоградска, Ростовска, Воронежка и Белгородска, съобщават за горящи сухи треви, подпалени от отломки от дронове. Според наблюдатели обаче има множество взривове в близост до военни обекти и енергийна инфраструктура в седем руски области.

Основната атака е била към Волгоградска област, за където се съобщава за унищожени 67 дрона. Губернаторът на Волгоградска област Андрей Бочаров отбелязва, че няма щети по гражданска или военна инфраструктура, а горят сухи треви от отломките от дронове. По данни на OSINT пожарът е в град Котлубан, където има склад с боеприпаси.

В социалните мрежи има съобщения и за взривове в град Ейск, в Краснодарския край, където се намира военна авиобаза.

ВВС на Украйна съобщава за унищожени 15 дрона и 5 неутрализирани от средсвата за радиоелектронна борба в нощта срещу 29 септември. Общо изстреляните дронове са били 22, сочат данните на военните.

Еволюцията на руските авиационни бомби

Преди дни руските военни обстреляха гр. Запорожие с модифициарни управляеми авиационни бомби с далекобойност от около 80 км, пише украинският военен анализатор Олександър Коваленко. Според неговите оценки от есента на 2022 година досега най-леките бомби - ФАБ - 250, увеличават далекобойността си от 30 км до 80 км. За по-тежките ФАБ-1500 (1,5 тона) новата дистанция вече е 50-60 км.

Това означава, че в обсега на тези бомби са вече не само приграничните зони и населените места около фронтовата линия, защото тези бомби се изстрелват от самолети Су-34, които обикновено остават на руска територия, а и за населени места в тила - Запорожие, Кривой Рих или Миколаев.

И тъй като модернизацията на тези бомби от времето на Втората световна война продължава, то след шест месеца обхватът им може да се разшири още и те да достигнат Днипро, Одеса или Полтава (на 150 км).

Противодействието на тези бомби е само удар по носителя им - самолетите Су-34, пише още Коваленко.

Военни коментират още, че от пролетта на 2024 година Русия започна да използва масово тези модифицирани авиационни бомби, които са много неточни, но имат максимална унищожителна сила. Превземането на позиции в последните месеци се дължи именно на работата на авиационните бомби, които унищожават всичко по пътя си.

Русия изпраща подкрепления към Вухледар

Русия предислоцира към 5 хил. военни през Мариупол към Вухледар и Волноваха, съобщи съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко, показвайки снимки на колони от камиони. Има данни за придвижване и на части от Бердянск към Мариупол.

Вухледар, заедно с Покровското и Курахивското направление, са най-горещите точки на фронтовата линия в последните дни. Очакванията са, че украинците няма да могат да удържат на натиска във Вухледар и градът ще бъде под окупация. Той не е от значение за атаката към Покровск, но контролът му оказва влияние на бойните действия на южния фронт.

Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 948-я ден от началото на пълномащабната война сочат за 16 атаки към Вухледар и Водяне. По данни на украинския Център за отбранителни стратегии това е едно от малкото места по фронтовата линия, където руските части атакуват с колони от между пет и десет бронирани превозни средства.

През миналото денонощие ВСУ регистрира 165 директни бойни сблъсъка по цялата фронтова линия, 73 въздушни удара със 124 авиационни бомби. Руснаците са обстрелвали с 4700 артилерийски снаряда и 1700 дронове камикадзе позиции на украниците на бойното поле и в населените места на фронта.

Основните атаки са в Покровското направление - 39 за изминалото денонощие, Най-активни са боевете около Селидове, Миколаивки и Маринивки. В Кухаривското направелние натискът е към Цукуриново, Хеорхиевка и Катеринивки, където са регистрирани 18 атаки през миналото денонощие.

Напрегнато е положението в Купянск и Лиман - по защитната линия Купянска - Сватове - Кремина. Руснаците продължават опитите си да превземат Торецк, където са отчетени 10 атаки. Институтът за изучаване на войната (ISW) съобщава, че няма потвърждение на инфромации за наредък на руснаците към центъра на града. Украинците удържат и Часов яр, който е цел на руснаците след падането на Бахмут през пролетта на 2023 година.

Русия е нанесла повече от 2000 удара по болници от началото на пълномащабната война

"Русия воюва с болници и гражданска инфраструктура", коментира украинският президент Володимир Зеленски по повод атака с дронове по болницата в Суми. При нея загинаха девет души и ранени са 21.

По данни на британското военно разузнаване Русия е нанесла над 2000 удари по болнични заведения от началото на пълномащабната война,  както и 350 по медицински транспрот и 453 удара по канали за доставка на мадицинско оборудване и медикаменти.

Артилерия има, няма артилеристи - успехът на украинците в Курска област

В началото на август в Курска област е имало разположени към 200 артилерийски установки, сочи информация на Forbes. Въпросът е защо при наличието на огнево предимство украинската армия успя толкова бързо да превземе към 1300 кв. км? И според изданието причината е липсата на жива сила, на координация и на разузнавателни данни, заради които артелерията не е разположена на мястото на пробивите.

Според публикации на руски анализатори в Москва са имали информация за готвеното нападение, но не са повявали, че Украйна ще се реши да премине границата. Това обаче се случи и украинците вместо да се бият по укрепените позиции на руснаците, безпрепятствено ги заобикалят и бързо се придвижват напред, благодарение на разузнаването на своите дронове.

Според Defense Express Украйна използва за разнаване в Курска област и нанодронове Black Hornet, които са норвежка разработка. Големината на тези дронове е 16 на 2,5 см, а заедно с батерията си тежат 18 гр.

 Близо два месеца по-късно украниците стабилизираха фронтовата линия след опита на Русия за контраофанзива.  Руската артилерия в Курска област е вече насочена както трябва и ако иска да повтори операцията си Украйна трябва да опита да пробие на друго място, пише още Forbes.

Геолокализирани данни показват, че няма особен напредък на украниците в последните дни, а руски военни кореспонденти съобщават за връщане на позиции около Суджа от специалните части на "Ахмат". Украйна обаче още удържа контрола върху по-голяма част от  територията, която превзе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 29.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
pinoccio
преди 14 минути
До: Damian12 Защо да е тактиката на Ким? Всяка страна може да налага и защитава интересите си единствено чрез силата на оръжието. Така функционира човешкият свят. Ти какво си мислиш - корейците и руснаците вадят оръжието, а американците вадят тиквите за Хелоуин ли, за да пръскат светлина, когато става въпрос за защита на интересите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
гъбко
преди 26 минути
Обстрелите със снаряди - 4700, де ги онези по 11000 на ден ребята? Пашли кат карабъла на (цензура). Са цял месец ще събират ракети злобите човечета от блата, за да ударят някъде жилищен блок или болница. Дроновете в Поднебесната ги сглобявали? Е що ве? Къде отиде самодостатъчността? От планЪт най ми харесва частта с камионите, колкото произведат, толкова карат на украинците да ги гърмят. Арна работа! А в АвтоВАЗ са получили 1170 кутии с бяла боя - государственьй заказ - труп за ладичка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Damian12
преди 1 час
Щом почват тактиката на Ким Чен Ун, значи са го закъсали путинягите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още