IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ предоставят още военна помощ за рекордните 8 млрд. долара за Украйна

Киев ще получи система Patriot, далекобойни ракети и боеприпаси "въздух-земя", съобщи Володимир Зеленски

14:37 | 26.09.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ предоставят военна помощ за 7,9 млрд. долара на Украйна, съобщи украинският държавен глава Володимир Зеленски. От публикацията стана ясно, че в пакета се включва още една система Patriot, оборудване за противовъздушна отбрана и прехващачи, дронове, ракети с голям обсег и боеприпаси "въздух-земя", както и средства за укрепване на отбранителната индустрия на Украйна. Сумата е най-голямата до този момент, след като през април беше обявен пакет за 6 млрд. долара. Тогава обаче имаше задържане на помощта за почти 8 месеца заради спорове в Конгреса.

Зеленски не дава повече уточнения за полученото въоръжение, но според медийни публикации боеприпасите "въздух-земя" са управляеми авиационни бомби, които са предназначени за самолетите F-16. Подобни бомби дадоха сериозно предимство на Русия на фронтовата линия от пролетта насам.

Допълнително САЩ ще разширят програмата за обучение на пилоти за F-16 и въвеждат още санкции, които да ограничат възможността на Русия да финансира войната си в Украйна.

За готвения мащабен пакет съобщиха източници на Ройтерс преди ден. Според тях представители на Белия дом и на Конгреса са водили преговори за одобряване на част от сумата преди изтичането на фискалната година на 30 септември. 5,5 млрд. долара ще са за доставки от складовете на американската армия, които ще се взимат от Пентагона по силата на президентските правомощия за чуждестранна подкрепа. С останалите средства ще може да бъде закупувано въоръжение и боеприпаси, става ясно от публикация в сайта на Белия дом.

"Ние ще използваме тази помощ по най-ефективния и прозрачен начин, за да постигнем основната си обща цел: победата на Украйна, справедлив и траен мир и трансатлантическа сигурност", написа Зеленски в своя профил в Telegram.

По-късно днес (26 септември) ще се проведе и среща между украинския държавен глава и Джо Байдън в Белия дом. Според съобщения на пресцентъра на украинското Президентство двамата вече са обсъдили мирния план, изготвен от Киев, по време на разговор в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН. Сега във Вашингтон ще бъдат водени преговори по отделните части.

Според медийни публикации част от плановете на Зеленски предвиждат увеличаване на въоръжението, за да бъде принуден руският президент Владимир Путин да започне преговори при други, а не само по неговите условия (предвиждащи пълната капитулация на Украйна). Друга точка от украинските искания са удари по цели в Русия със западни ракети, както и покана за членство в НАТО.

Байдън и Зеленски участваха и във форум за икономическото съживяване на украинската икономика в Ню Йорк късно в сряда. 30 държави и ЕС са се ангажирали да подкрепя Киев във възстановяването след войната, посочват още от Офиса на украинския президент.

Пропадна предварително анонсираната среща с председателя на Камарата на представителите на Конгреса Майк Джонсън. В социалните мрежи той поиска уволнението на украинския посланик, сочейки като причина посещението на украинския президент в завод за производство на артилерийски снаряди в Пенсилвания. Според Джонсън в събитието умишлено са поканени само представители на Демократическата партия и смята това за намеса във вътрешните работи на САЩ преди изборите за президент, насрочени за 5 ноември.

В последните дни Зеленски е остро критикуван от кандидата за президент на републиканците. В предизборно събитие Доналд Тръмп го обвини, че отказвал да прекрати войната с Русия въпреки високата цена. Украйна е напълно разрушена, милиони украинци са убити, заяви още бившият президент пред своите избиратели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
тошко_стоте_акаунта
преди 9 часа
До: 4 Pyramid, на доста мощни:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 часа
До: рускиблатаЗагрижен съм за тебе, момко: На какви препарати си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 часа
"САЩ предоставят още военна помощ за рекордните 8 млрд. долара за Украйна. Киев ще получи система Patriot, далекобойни ракети и боеприпаси "въздух-земя", съобщи Володимир Зеленски" Аха. Дотук ясно. Само дето, кой ще воюва? Останаха ли небитието украинци и на колко са години? Ор 0 до 18или от 70 нагоре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 10 часа
До: рускиблата: Деби, до сега дадоха много повече. Та сега ли, когато складовете с оръжие са полупразни. Остана белият форсфор. Това ли деби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 17
рускиблата
преди 14 часа
Ватаааа, ще мретееее!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още