IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия развива таен проект за бойни дронове в Китай

Източници от разузнаването и документи разкриват, че руската компания Kupol, част от „Алмаз-Антей“, произвежда безпилотни летателни апарати в своя съсед

22:00 | 25.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия е създала оръжейна програма в Китай за разработване и производство на бойни дронове с голям обсег за използване във войната срещу Украйна, съобщава Ройтерс, цитирайки източниците от европейска разузнавателна агенция и свързани с въпроса документи.

IEMZ Kupol, дъщерно дружество на руската държавна оръжейна компания „Алмаз-Антей“, разработва и тества нов модел дрон, наречен Garpiya-3 (G3) в Китай с помощта на местни експерти, става ясно от един от документите, изпратен от Kupol до руското министерство на отбраната по-рано тази година, в който очертава работата си.

Kupol казва, че е успяла да произведе дронове, включително G3 в мащаб във фабрика в Китай, така че оръжията да могат да бъдат разгърнати в „специалната военна операция“ в Украйна - терминът, който Москва използва за войната.

Китайското външно министерство посочва пред Ройтерс, че не е наясно с подобен проект, като добавя, че Пекин има строги мерки за контрол върху износа на дронове или безпилотни летателни апарати (БЛА).

Фабиан Хинц, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, базиран в Лондон мозъчен тръст с фокус върху отбраната, казва, че доставката на БЛА от Китай в Русия, ако бъде потвърдена, би представлявало значително развитие на ситуацията с войната в Украйна.

„Ако погледнете какво е известно за това какво е доставил Китай досега, това са предимно стоки с двойна употреба – компоненти, подкомпоненти, които могат да се използват в оръжейни системи“, изтъква той пред Ройтерс. „Това е, което се съобщава досега. Но това, което всъщност не сме видели, са документирани трансфери на цели оръжейни системи“.

Все пак Самуел Бендет, помощник-старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност (CNAS), посочва, че Пекин ще се поколебае преди да се превърне в мишена за международни санкции заради подпомагане на военната машина на Москва. Бендет добавя, че е необходима повече информация, за да се установи, че Китай е предоставил терен за производството на руски военни дронове.

Съветът за национална сигурност на Белия дом заяви, че е дълбоко обезпокоен от новината на Ройтерс за програмата за безпилотни самолети, която според него изглежда включва и китайска компания, предоставяща опасна помощ на санкционирана от САЩ руска фирма.

Белият дом не е разкрил нищо, което да подсказва, че китайското правителство е било наясно със съответните трансакции, но Китай носи отговорност да гарантира, че компаниите не предоставят подобна помощ на Русия за използване от нейните военни, добавя говорител.

Британското външно министерство призова Китай да спре да предоставя дипломатическа и материална подкрепа за военните усилия на Русия.

„Изключително сме обезпокоени от съобщенията, че Русия произвежда военни дронове в Китай“, казва говорител.

G3 може да измине около 2000 км с полезен товар от 50 кг, става ясно от докладите на Kupol до руското министерство на отбраната. Компанията подлежи на американски санкции от декември 2023 г.

Образци на G3 и някои други модели дронове, произведени в Китай, са били доставени на Kupol в Русия за по-нататъшни тестове.

Документите не идентифицират китайските експерти и компании, участващи в проекта.

Kupol е получила седем военни дрона, произведени в Китай, включително два G3, в централата си в руския град Ижевск, става ясно от други документи, видени от Ройтерс.

Двата източника от разузнаването разкриват, че доставката на пробните дронове на Kupol е първото конкретно доказателство, което тяхната агенция е открила, че цели БЛА, произведени в Китай, са били доставяни на Русия от началото на войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още