IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ударите по "Хизбула" в Ливан предизвикват конфликт между Израел и САЩ

Вашингтон от месеци призовава Тел Авив да избягва засилване на военната си кампания в Ливан заради риска от разпалване на по-широка война

07:34 | 26.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Някои представители на американската администрация се изнервят все повече заради растящия брой жертви в Ливан в резултат на въздушните удари на Израел. Въпреки че Белият дом все още не желае публично да обяви конфликта за „война“, представители на американската власт все повече вярват, че ситуацията ще е трудна за коригиране.

На брифинги в Капитолия през последната седмица представители на отбраната и разузнаването коментират пред членове на Конгреса, че се притесняват, че въздушните удари на Израел може да предизвикат още по-голяма агресия от страна на „Хизбула“. За групата е известно, че има огромен международен капацитет да организира и извършва атаки.

Засега израелският премиер Бенямин Нетаняху изглежда решен да продължи кампанията в Ливан. Израелските отбранителни сили разкриха, че планират да засилят атаките в Ливан през следващите дни. „На Хизбула не трябва да се дава почивка“, коментира в изявление началникът на щаба на израелската армия Херци Халеви.

Ако насилието ескалира, има риск Израел и „Хизбула“ да бъдат въвлечени в тотална война – сценарий, който администрацията на Байдън отдавна се опитва да избегне. Въпреки че за мнозина атаките вече се усещат като война, групировката все още не е отвърнала напълно. Ако това стане, конфликтът може да се разшири и да включи пряко и Иран, основен източник на финансиране за „Хизбула“, и други страни от региона на Близкия изток.

В продължение на месеци Вашингтон и Йерусалим обсъждаха подход за успокояване на напрежението в региона. Представители на САЩ все още вярват, че могат да помогнат за постигането на дипломатическа сделка между Израел и „Хизбула“.

Междувременно от Ливан коментират, че само САЩ могат да помогнат за прекратяването на боевете, съобщава Ройтерс. Външният министър на Ливан Абдала Бу Хабиб разкритикува призивите на Байдън за спокойствие като „несилни“ и „необещаващи“. „САЩ са ключът към нашето спасение“, коментира той на събитие в Ню Йорк, организирано от Фондацията Карнеги за международен мир.

В Бейрут хиляди разселени хора, избягали от Южен Ливан, се приютяват в училища и други сгради.

Смята се, че половин милион души са разселени в Ливан, според Бу Хабиб. По думите му премиерът на Ливан се надява да се срещне с официални представители на САЩ през следващите дни.

САЩ и другите посредници за мир, като Катар и Египет, не успяха да договорят прекратяване на огъня в почти едногодишната война в ивицата Газа между Израел и „Хамас“, която е съюзник на „Хизбула“. Президентът на Иран Масуд Пезешкиан, чиято страна и Израел са заклети врагове, каза пред Общото събрание на ООН, че международната общност трябва „да осигури постоянно прекратяване на огъня в Газа и да сложи край на отчаяното варварство на Израел в Ливан, преди то да погълне региона и света“.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант на свой ред обвини ООН, че бяга от отговорността си за предотвратяване на атаките на „Хизбула“ срещу Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 22 часа
Да бе, да бе, конфликт предизвиквали. Нещо някакви санкции, Хага-мага, не? Международен цирк. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още