IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ударите по "Хизбула" в Ливан предизвикват конфликт между Израел и САЩ

Вашингтон от месеци призовава Тел Авив да избягва засилване на военната си кампания в Ливан заради риска от разпалване на по-широка война

07:34 | 26.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В дните преди най-масираните израелски атаки срещу ислямистката групировка „Хизбула“ американски официални лица са предупредили Тел Авив, че такава стратегия вероятно ще ускори преминаването към регионална война. Това пише Politico, като се позовава на висши американски и израелски представители.

Вашингтон е предупредил правителството на Израел, че дипломатическо решение на конфликта с „Хизбула“ е възможно и че една военна кампания може да провали тази възможност, казват източниците на медията.

От Израел обаче все пак предприеха атаките.

Израелските официални лица не са отхвърлили стремежа на САЩ за дипломатическо споразумение, но не са съгласни с това как да се постигне такова. Те са казали на Вашингтон, че е време конфликтът да ескалира, за да се намали напрежението впоследствие, посочва израелски правителствен представител, който е говорил при условие за анонимност.

Това означава организацията „Хизбула“ да бъде ударена достатъчно силно, за да се почувства принудена да участва в преговори за прекратяване на конфликта, добавя източникът на медията.

За първи път от почти година САЩ и Израел са толкова категорично несъгласни как да се справят с групировката, базирана в Ливан, пише още Politico. Това повдига въпроси дали планът на администрацията на САЩ за дипломатическо споразумение за прекратяване на конфликта по северната граница на Израел е постижим в краткосрочен план.

САЩ от месеци призовават Израел да избягва активизиране на военната си кампания в Ливан. Вашингтон е притеснен, че засилените удари ще разпалят напрежение в региона и потенциално ще предизвикат по-широка война. Това съобщение от Америка е предадено на Израел по различни дипломатически канали - в телефонни разговори и на срещи както във Вашингтон, така и в Тел Авив.

Израел до голяма степен е съгласен с предложените от Вашингтон дипломатически усилия, но преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа от месеци са в застой. Тел Авив освен това е уверил Амос Хохщайн, един от най-старшите съветници на президента на САЩ Джо Байдън, че „Хизбула“ не показва особена охота да участва в сериозни дипломатически преговори.

Според американски официални представители администрацията във Вашингтон не е била предварително предупредена, че ще има атаки срещу комуникационни устройства на „Хизбула“. Смята се, че Израел стои зад тези атаки, въпреки че страната не е поела отговорност официално.

Съветът за национална сигурност на САЩ е отказал да коментира.

Ударите на Израел срещу „Хизбула“ са разпалили дебат сред администрацията на Байдън относно ефективността на атаките и потенциала за бъдещо насилие в региона. Докато някои служители в Белия дом като цяло подкрепят военните удари на Израел срещу групировката, други в Пентагона и разузнавателната общност не са уверени, че стратегията на Тел Авив ще проработи и че „Хизбула“ ще склони на дипломатически преговори.

Последна актуализация: 07:35 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 20 часа
Да бе, да бе, конфликт предизвиквали. Нещо някакви санкции, Хага-мага, не? Международен цирк. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още