IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Макрон призовава за "нов международен ред" заради войната в Украйна

Според френския президент Европа трябва да преосмисли взаимодействието си с Русия

20:28 | 23.09.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Франция Еманюел Макрон призовава за „нов международен ред“ на фона на продължаващата война в Украйна. Макрон коментира, че европейските лидери трябва да се подготвят за следвоенна реалност, която да преосмисли организацията на континента.

Макрон говори по време на „Срещата за мир“, организирана от католическата общност Sant'Egidio в Париж, предава Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

„Трябва да сме достатъчно изобретателни, за да мислим за мира на утрешния ден, за мира в Европа в нова форма“, каза Макрон, като се застъпи за всеобхватна визия, която се простира отвъд настоящите структури на Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Той подчерта необходимостта от по-широк подход към сътрудничеството и изграждането на мира, особено по отношение на Балканите и географските реалности на Европа.

Държавният глава на Франция разкритикува съществуващите институции като ООН, Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) за това, че не отразяват адекватно съвременния свят. Френският президент заяви, че ще изрази загрижеността си пред Общото събрание на ООН, където ще се застъпи за глобални реформи за създаване на „по-справедливи“ и по-приобщаващи международни институции.

„Нашият днешен ред е непълен и несправедлив. Много от най-населените държави не са съществували, когато са се разпределяли местата“, добавя той.

Макрон подчертава, че Европа трябва да преосмисли взаимодействието си с Русия в светлината на продължаващия конфликт в Украйна.

Зеленски: Следващите месеци ще бъдат решаващи във войната между Русия и Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на посещение в САЩ за 79-тата сесия на Общото събрание на ООН.

На церемонията по връчване на наградите на Американската академия за постижения във Вашингтон Зеленски призова съюзниците на Киев да действат по-бързо и „да определят какъв ще бъде резултатът от войната“. „Следващите няколко месеца ще бъдат решаващи в пълномащабната война на Русия срещу Украйна“, коментира той.

„Ние трябва да бъдем по-бързи. Не трябва да губим следващите няколко месеца във война, за да не загубим следващите десетилетия“, коментира още той.

В САЩ Зеленски ще представи своя „план за победа“ пред американския президент Джо Байдън, кандидатите за президент Доналд Тръмп и Камала Харис и членовете на Конгреса.

От Москва междувременно коментираха, че ще проучат „плана за победа“ на украинския президент, когато бъде публикувана официална информация за него, съобщава Ройтерс.

„Смятаме, че не бива да се анализират медийни съобщения. Ако информация за това се появи в официални източници, ние, разбира се, ще я разгледаме внимателно. Там има много противоречива и ненадеждна информация по въпроса, така че сме много предпазливи по отношение на това“,  коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украински официални лица предполагат, че в крайна сметка Русия би могла да бъде поканена на среща на върха, на която да се обсъди разрешаването на конфликта съгласно новия план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 16
гъбко
преди 3 дни
До: pinoccio Едва ли може да се дореди. Нема как от най-лявата партия да споделят с други най-левият ватман. Дадоха ли му вече от традиционните в БСП и Възраждане червени прашки за сбирките им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 9
cyclop
преди 3 дни
До: Алехандро на бройка мнениие ли отчиташ за центовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 27
Алехандро
преди 3 дни
според Майкъл Карпентър, директор за Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ, президентът Байдън е решен да подкрепи Украйна и да я постави в възможно най-силната позиция в края на неговия мандат. "ЧеститУ, руски свинье, нацисти, изнасилвачи и убийци на цивилни! Ще горите в Ада! Ще горят в Ада и всички бг ***, на които им течаха лигите при убийствата на украински цивилни граждани! Проклети да сте! И, да знаете от моята уста много фаща!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 22
Алехандро
преди 3 дни
Кво и е Франция, мароканчето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 9
pinoccio
преди 3 дни
Оправи баба си, сега ще оправя и международния ред. Утре ще вземе да оправи и брадичката на Евгени Минчев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 25
Алехандро
преди 3 дни
Как се е случила Курската операция, ли?Сирски поискал отпуск от Зеленски, защото бил изморен. Зеленски отговорил, че наистина Сирски много работи и затова му дал няколко дни почивка.И една сутрин му звънят западни партньори и му казват, че ЗСУ са на руска територия.Зеленски пита Сирски какво се случва.Сирски отговаря:-Нали съм в отпуск, отидох си до вкъщи. Само взех със себе си няколко бригади танкове и артилерия.P.S. Сирски е родом от Р. Ф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 21
Алехандро
преди 3 дни
И, аналоговияттролпролетариат - след като бъдат яко наведени рускитенацисти, пак Запада ще помага, първо да не умрат от глад, и второ - пак инвестиции и технологии, за да може да живуркат. Естествено - всички руски русурси този път ще бъдат взети без пари, калкулирани сте, има да плащате и да плащате до като мърдате, вие бг русоробите и целият руски колхоз! Запишете си го някъде да ви го припомня след време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 24
Алехандро
преди 3 дни
С рускатакочина ще се разправяме след победата, естествено, пак ще ги спасяваме от глад, тези рос наци *** и ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 13
doba
преди 3 дни
Той Макарона оправи Франция, гледам и Света е почнал... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
cyclop
преди 3 дни
Да бе, вЕрно ли младия лидер от школата на клауш призовава към нов световен ред. Ай стига сте писали конспиративни теории. А, всъщност - те са конспиративни теории, до момента, в който официално ги съобщят на NPCТата чрез медиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още