IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иран е готов да започне преговори за ядрената си програма

Пробив вероятно ще е трудно да се постигне заради ескалацията на конфликта с Израел

18:57 | 23.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Иран е готов да започне преговори за ядрената си програма в кулоарите на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, ако и "останалите страни изявят желание" за това, коментира във видеопослание в канала си в Telegram иранският външен министър Абас Арагчи, цитиран от Ройтерс.

През 2018 г., по времето на бившия президент Доналд Тръмп, САЩ се оттеглиха от ядрената сделка между Иран и водещите световни сили, сключена през 2015 г. с цел налагане на ограничения върху ядрената програма на Техеран.

Непреките преговори за съживяване на ядрената сделка между Иран и САЩ навлязоха в задънена улица. Иран все още смята себе си за страна по сделката, но се отклонява от поетите ангажименти заради наложените от САЩ допълнителни санкции, посочва Ройтерс.

"Ще остана в Ню Йорк за още няколко дни след отпътуването на президента и ще проведа срещи с редица външни министри. Ще фокусираме усилията си върху стартирането на нов кръг от преговори относно ядрената сделка", каза Арагчи.

Той добави, че са разменени послания и е била издадена "обща декларация за готовност", но предупреди, че "настоящата международна обстановка прави възобновяването на преговорите по-сложно от преди".

Ескалация на конфликта с Израел

По-сложната обстановка е свързана с конфликта с Израел. Тел Авив осъществи най-масирания обстрел по цели на подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ на територията на Ливан. Продължава и войната срещу друга прокси организация, финансирана от Техеран – „Хамас“, в ивицата Газа.

Израелската армия обяви в изявление, че е взела на прицел днес над триста обекта на ливанската шиитска групировка "Хизбула" на ливанска територия, предава АФП.

Израел ще нанася удари по "Хизбула" все по-навътре в ливанска територия и израелската общественост трябва да запази спокойствие, коментира министърът на отбраната на страната Йоав Галант, цитиран от Ройтерс.

"Действията ни ще продължат до постигане на целта ни - да осигурим безопасното завръщане на нашите сънародници от Северен Израел по домовете им. Това са дни, в които обществеността в Израел трябва да запази хладнокръвие", казва той.

Йоав Галант заяви по-рано днес, че е разговарял с американския министър на отбраната Лойд Остин за ударите, нанесени по обекти на "Хизбула" на територията на Ливан, предава Ройтерс.

"Обсъдихме и в по-широк аспект ситуацията в региона и заплахите, които представляват Иран и неговите проксита (подкрепяните от Техеран групировки - бел. ред.)", посочва още израелският министър на отбраната.

Израел призовава за евакуация в южните райони на Ливан

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари отправи призив към гражданите на Южен Ливан да не се приближават до постове на "Хизбула", информира Ройтерс, като отбеляза, че населението там е получило и съобщение от ливански телефонен номер с инструкция мирните жители да спазват дистанция най-малко от един километър до позициите на групировката.

Израелските сили за отбрана призоваха също така жителите на долината Бекаа в североизточната част на страната да се евакуират от домовете си.

"Това е конкретно предупреждение към селата в долината Бекаа в Ливан. Жителите, които се намират в близост до или в домове, където се съхраняват ракети и оръжия - незабавно се отдалечете от тях за собствена безопасност. Вие наблюдавате нашите операции в района на Южен Ливан, откъдето "Хизбула" се готви да обстрелва с оръжията си Израел, и ние няма да позволим това. Отдалечете се от тези домове в името на собствената си безопасност. "Хизбула" ви лъже и ви излага на опасност“, посочва се в съобщението, изпратено до местните.

Израел допуска и необходимост от сухопътно настъпление в Ливан, по думите на Хагари, който е говорил на брифинг пред медии.

Ливанският министър на здравеопазването Фирас Абиад междувременно обяви, че броят на жертвите от израелските удари е малко под 300 души. Хиляди хора са избягали от засегнатите райони. Ранените са над 1000 души.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още