IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дания призова съюзниците да спрат да обсъждат "червените линии" на Русия и да действат

Путин никога няма да получи награда за принос към човечеството, смята украинският държавен глава Володимир Зеленски

15:10 | 23.09.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Най-важната червена линия вече беше премината и това беше нахлуването на Русия в Украйна", коментира датският премиер Мете Фредриксен преди началото на Общото събрание на ООН, което започва на 24 септември. В интервю за Bloomberg отбеляза още, че е грешка, че съюзниците  дискутират "червените линии" на Москва и трябва да позволят на Украйна да нанася удари по територията на Русия с далекобойни ракети.

Според анализатори именно това е основната причина за тридневната визита на украинският президент Володимир Зеленски в САЩ. Тя вече започна с посещението на завод за артилерийски снаряди в родното място на президента Джо Байдън в Пенсилвания.

"Разбрах, че в този завод работят 400 души, но вие сте спасили живота на милиони украинци", каза Зеленски по време на посещението си в завода, в който се произвеждат 155-мм артилерийски снаряди за Украйна. Той отчете още, че с американската помощ Украйна устоява във войната с Русия.

Зеленски получи и награда от Американската академия за постиженията, организация, която от 60 години отбелязва постиженията в човешкото развитие. "Те могат да бъдат постигнати само в условията на мир", коментира украинският държавен глава по време на церемонията в Ню Йорк и посочи, че светът не може да си позволи да загуби дори и една битка с режимите, които ограничават свободата и бъдещето на децата.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

"Такава награда никога няма да бъде връчена на Путин  и такива като него, защото няма награда за убийсствата, за разрушените мечти, за държавите, които разрушиха", каза украинският лидер. Той посочи, че страната му се нуждае от победа и знае как да я постигне, коментирайки обаче, че светът няма много време и следващите месеци ще са съществени за войната в Украйна.

По време на събитието Зеленски беше категоричен, че Киев има план за край на войната и той ще бъде представен на президента Джо Байдън, Конгреса и на двамата кандидати за президент на САЩ - Камала Харис и Доналд Тръмп.

Според публикация на The Times причината за активността на Украйна в последните седмици е желанието на властите да се защитят от евентуална промяна на политиката при победа на Доналд Тръмп. Опасенията на Киев са да не бъде принуден да сключи неблагоприятно споразумение, притиснат с ограничаване на военната помощ.

Официално Москва коментира, че са "много сдържани" относно плана на Зеленски. Според говорителя на руското външно министерство Русия няма да участва в планираната втора среща за мир, както и в която и друга, на която се обсъждат предложения на Украйна. Москва е съгласна да бъдат обсъдени само идеите на руския президент Владимир Путин за край на войната, които включват отказ на Украйна от четирите анексирани през 2022 година области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, стана ясно от думите на Мария Захарова.

В момента Русия държи почти пълен контрол единствено над Донецка област и над Луганска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
дрилър
преди 16 часа
Срамота, малка Дания дава уроци по храброст на големите батковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 12
гъбко
преди 3 дни
До: Алехандро Бонбон! И това не е само там така... За каквото са дошли в Украйна това са намерили! Май бременните украинки са понамалили взимането на пленници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 14
Алехандро
преди 3 дни
За какво мЯсо става дума в Покровско, леле, мале, и така е навсякъде, не само там - само гадна, смърдяща на алгокол и акита - руска тор:Покровско направление, Донецка област: Пътят на смъртта е осеян с останките на руските нашественици. Видеоhttps://daniivanov.blogspot.com/2024/09/blog-post_389.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 3 дни
Западните червени линии отдавна се преминати !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 21
гъбко
преди 3 дни
До: cyclop Аве русНАЦИтата им спряха газът, взривиха си тръбите на техна територия, ежедневно им нарушават въздушното пространство, морските граници, правят военни учения постоянно из Балтиката, обявили са ги за неприятелска държава. А датчаните досега, поради някакъв криворазбран морал, трябва да не дават на украинците да дърварят наемните убийци на търсеният от Международният съд в Хага за системни престъпления срещу човечеството, с техни оръжия? Що ве? Щот маша два стаканчика така е рекла ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 10
cyclop
преди 3 дни
Дания обявява война на Русия ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 22
Алехандро
преди 3 дни
До: evlogi... Точно! И, още западни дами - лидери, има с топки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 27
evlogi
преди 3 дни
Е браво, добре ,че има една жена начело на западна нация да каже на безгръбначните си колеги мъже нещата в очите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още