IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Хизбула": Израел премина всички червени линии с взривовете на пейджъри

Нападенията "могат да се разглеждат като военни престъпления или обявяване на война", коментира Хасан Насрала в телевизионна реч

20:05 | 19.09.24 г.
Снимка: EPA/WAEL HAMZEH
Снимка: EPA/WAEL HAMZEH

Смъртоносните израелски атаки с взривяващи се пейджъри и уоки-токита на членове на "Хизбула" преминаха всички червени линии, заяви днес лидерът на въоръжената ливанска групировка Хасан Насрала, цитиран от Ройтерс.

Речта му е излъчена по телевизията, докато рев на израелски изтребители оглася небето над Бейрут, пише БТА.

Ливан и "Хизбула" обвиняват Израел за нападенията срещу комуникационни устройства на групировката, при които загинаха 37 и и бяха ранени около 3 хил. души. В резултат ливанските болници бяха препълнени, а "Хизбула" изпадна в състояние на кървав хаос, отбелязва Ройтерс. 

Представители на Израел не са коментирали публично атаките, които според ливанските служби за сигурност вероятно са извършени от външното разузнаване "Мосад".

"Няма съмнение, че понесохме сериозен удар в областта на сигурността и военната сфера, който е безпрецедентен в историята на съпротивата и безпрецедентен в историята на Ливан", казва Насрала в своето телевизионно обръщение, заснето на неразкрито място.

"Този вид убийства, нападения и престъпления са без прецедент в света", заявява той.

Нападенията "пресичат всички червени линии", казва Насрала и добавя: "Врагът премина отвъд всички норми, закони и морал".

Той посочва, че нападенията "могат да се разглеждат като военни престъпления или обявяване на война... Разбира се, това е било намерението на врага".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още